За The Dots Agency и вечния storytelling – разказва Деян Шиваров

1805

Деян Шиваров e собственик и управител на The Dots. Учил е Английска Филология и Журналистика и масови комуникации в СУ “Климент Охридски. Кариерата си в рекламата започва като copywriter в Graffiti BBDO, след което е Creative Director на BBDO Group BG, където работи за някои от най-големите български и световни марки. През 2014 създава иновативния маркетингов консултантски проект The Heads. В периода 2014-2016 е и Creative Director в ilyan.com.

1. Здравей, благодаря ти, че се съгласи на това интервю. Преди да ми разкажеш повече за агенцията ви и нейната работа, би ли споделил с нашите читатели за себе си и опита, който имаш? Как започна да се занимаваш с маркетинг?
С маркетинг започнах да се занимавам преди около 25 години, през 1993. Не бих казал, че беше съвсем случайно. Когато бях тийнейджър, реклама в България нямаше. То и нямаше много за рекламиране. Обаче имаше видео с пиратски касети, записани от западни телевизии и аз супер много се заплесвах по рекламите. И все си виках, че сигурно е много яко да работиш измисляч на реклами и да се докосваш до всички тези страхотни неща. Детска работа… Като дойде време за висше, нямаше как да е реклама, защото никъде не се преподаваше и така детското увлечение остана малко на заден план. Докато един ден с мен по неведоми пътища се свързаха хора, които отваряха рекламна агенция в България – една от първите и понастоящем – една от водещите. Аз пак си нямах идея що е то реклама, но се метнах с двата крака в сбъдването на детската ми мечта и оттогава не съм спирал. Започнах като copywriter, след това станах Creative Director. 15 години създавах т.нар традиционна реклама – телевизионни клипове, радио, външна реклама, промоции и т.н. Честно казано, беше започнало да става малко рутинно. И тогава диджитъла избухна и сериозно раздвижи нещата. Включително и при мен. Станах Creative Director на една от големите “агенции за дигитален маркетинг” по това време. Тази промяна ме накара да си дам сметка, че малко изкуствено разделяме маркетинга на диджитъл и не-диджитъл, докато всъщност, важна е приемствеността между тях. Така че, когато ми се отдаде възможност да приложа моите виждания на практика, естествено го направих. Така се появи The Dots.
2.Как дойде идеята за създаването на The Dots Agency? Мечтаеше ли да имаш собствена агенция или обстоятелствата изиграха важна роля?
The Dots е плод на добро (поне за мен) стечение на обстоятелствата. Попаднах на страхотно надъхан и можещ млад екип от специалисти, които споделяха моите въждания за маркетинга. Имахме и потенциални клиенти, които харесваха и подкрепяха този екип. В един момент решихме, че за да правим нещата по нашия начин, трябва да сме си ние. The Dots беше естественото развитие за всички нас.
3. Разкажи ни сега малко повече за The Dots? Какво я откроява от другите агенции и как е позиционирана на пазара?
The Dots е малко парадокс – хем е само на година и половина, хем е събрала опита на цялото развитие на рекламата в България. В екипа има хора, които се занимават с дигитален маркетинг, откакто го има. С риск да звуча като изкопаемо, аз съм от първите рекламисти в България. Това ни дава възможност да гледаме нещата в тяхната еволюция и цялост. Вярваме, че всяка маркетингова проява на един бранд, освен впечатляваща сама по себе си, трябва да може да бъде свързана в една голяма, последователна история. Това се стремим да правим ние – да разказваме историите на брандовете с всички налични инструменти и във всички подходящи канали, без да се определяме като диджитъл, не-диджитъл или някакъв друг вид рекламна агенция. Ние сме просто brand storytellers.
4. Спомена за разделянето на диджитал и недиджитал. Би ли пояснил по-подробно за това?
Ако погледнеш маркетинга от гледната точка на потребителя, тези понятия са малко безсмислени. Никой не си казва: “О, аз това го видях на банер, значи ще го купя!”, “Тази потребителска фуния е страхотна, ще се метна в нея!” или пък “Тези рекламират в радио, никога няма да си взема нищо от тях!” Потребителите реагират на идеи, послания, истории и майсторски изработени реклами. И така е било винаги. Диджитъл-ът просто ни даде нови иструменти и канали (и, слава богу) и промени начина, по който се консумират послания. Но тези инструменти и канали сами по себе си не са рекламата – рекламата е същността, идеята, историята. Затова не искаме да възприемат The Dots като “дигитална” агенция или пък като “не-дигитална”. Искаме хората просто да харесват бранд историите, които разказваме, а как и къде ги разказваме, зависи изцяло от хората, за които са предназначени.
5. Кой е най-любимият ти проекти или по-скоро проекта, който си усещал най-близо до себе си?
В различни моменти са били различни, това е хубавото на професията ни. В последната година и половина най-близо до мен е The Dots.

СПОДЕЛИ