За Карлсберг и пътят до позицията „Мениджър търговски маркетинг“ говори Тодор Великов

1420

Тодор Великов е водещ експерт в сферата на търговския маркетинг в България. Той пътува много и често участва в семинари и работни срещи с международно признати лектори и професионалисти в сферата на търговския маркетинг, маркетинг на купувача и управление на категорията.
Понастоящем Тодор е ръководител на отдел Търговски маркетинг в Карлсберг България АД – лидер на пазара на бира в България от началото на годината, по данни на AC Nielsen. Има близо 10 – годишен опит в FMCG индустрията в международни компании.
През последните 3 години Тодор е гост лектор в СУ „Климент Охридски“, а от учебна 2016/2017г. е вече хоноруван преподавател във ВУЗФ по дисциплини „Управление на продажбите“ и „Стратегически маркетинг“. Той бе и един от лекторите на Лятна маркетинг вечер 2017.

1. Здравейте, г-н Великов. Първо искаме още веднъж да ви благодарим, че бяхте част от събитието Лятна маркетинг вечер 2017. Как се чувствахте на сцената и какво е цялостното ви впечатление от ивента?
Здравейте,
Събитието беше организирано на много високо ниво, а присъстващите бяга голяма част от маркетинг елита в страна. Чувствах се много добре на сцената и вярвам, че представих интересни практики от световната маркетингова практика. Много добро впечатление ми направиха и останалите презентиращи – професионалисти от различни индустрии, с интересен опит и познания.
2. А сега бихте ли ни разказали малко повече и за вашия професионален път преди да станете ръководител на отдел Търговски маркетинг в Карлсберг АД?
Кариерният ми път започна през декември 2008 година в Каменица АД, когато бях на 21. Заемах позиция търговски представител в продължение на 3 години. През декември 2011 година бях промотиран на позиция Специалист Търговски маркетинг Ключови клиенти Студен пазар, а година по-късно – на позиция Мениджър Търговски маркетинг Топъл пазар. През април 2014г. заех позицията Мениджър Търговски маркетинг, като отговарях за една част от страната.
На сегашната си позиция в Карлсберг България АД съм от м. юни 2015г. В момента ръководя отдел от 14 човека. Заедно с екипа ми отговаряме за няколко функции в компанията – търговски маркетинг, управление на категорията, бонусна схема и фокус на търговския отдел на компанията, събития, управления на няколко международни премиални марки като Бъдвайзер, Ердингер, Бруклин, Анджело Порети, Сан Мигел Фреска и други.
Успоредно с професионалния ми път завърших магистратура по Право в СУ“Св.Климент Охридски“ и втора магистратура по Бизнес администрация с профил „Маркетинг“ в същия университет. Завърших и няколко интензивни курса, като се отличават 6-месечната програма на Харвардския център за икономическа стратегия и конкурентост и двадесетдневна програма в Чехия с фокус върху развитието на канали за продажби и бизнес анализи.
3. Коя е най-успешната кампания на Карлсберг България АД?
През последните години Карлсберг България АД бележи огромни ръстове както по отношение на пазарния си дял, така и в представянето си в обектите. Така че не мога да определя някоя като най-успешната. Понастоящем сме пазарен лидер с 31,4% пазарен дял за първите 9 месеца на годината. По данни на AC Nielsen – само за последните три години(2014 – 2017) сме постигнали ръст от 10,31пп в пазарния си дял, ръст в дистрибуцията и обем на всички марки. Конкретно за марка номер 1 в бирения пазар – Пиринско – ръстът, който отчитаме на дистрибуцията на 0,5л. в стъклена разфасовка, е 18,32 пп. Двете ни иновации през последните две години – Шуменско Бомбичка и Пиринско Младо – пиво могат да се похвалят с нива на дистрибуция и обръщаемост близки до тези на налагани с години брандове.

4. Имайки предвид колко е голяма конкуренцията на пазара, как успявате да се позиционирате толкова добре? Каква е тайната на „може би най-добрата бира на света“?
Имаме няколко тайни, но тези, които мога да споделя и на които със сигурност се дължат голяма част от успехите на компанията, са страхотната култура на поведение, професионализмът на служителите ни, който постоянно развиваме, добрата отборна работа и комуникация между отделите. Качеството на продуктите ни и перфекционизмът при управлението на марките ни – както стратегически, така и на пазара, естествено също имат огромна заслуга.
5. Вие сте и преподавател във ВУЗФ по дисциплини „Управление на продажбите“ и „Стратегически маркетинг“. Кое е най-важното нещо, на което искате да научите студентите си?
Като хоноруван преподавател във ВУЗФ отговарям за програмата на тези два предмета от ден 1 до края на семестъра. Освен чисто практическите елементи, които искам да предам, опитвам да споделя и начина ми на мислене по отношение на бизнеса – как от всеки лев, който една компания инвестира, трябва да се търсим възвръщаемост; как се управлява времето и как се приоритизира.
6. Какво според вас е нивото на маркетинга и рекламата в България?
Нивото на маркетинга и рекламата в страната е много високо, като това се обуславя от силно конкурентната среда, в която се намират фирмите. Биреният бранш е типичен пример за това – вижте какъв огромен процент от рекламните спотове са такива на бира или сайдер през лятото, колко много хладилни витрини и дисплеи имат бирените компании в  търговските обекти; как все по-голямо рафтово пространство там се дава именно на бирения сектор. За да бъдеш част от този бранш и да оцелееш, трябва да си много добър. За да си номер 1, трябва да полагаш изключителна прецизност в инвестициите си – както по отношение на отделеното време на служителите, така и по отношение на финансите. Колкото по-конкурентна е средата, толкова по-ангажиращо е лидерството.
7. И един от любимите ми въпроси, защото според мен е много важно младите да бъдат мотивирани и насочвани в правилната посока – какъв съвет бихте дали на бъдещите маркетолози?
Бих дал три съвета:
• Започнете млади – по възможност още докато сте на 20.
• Започвайте рано и винаги с подреждане на целия ден.
• Когато на дадена позиция няма какво повече да научите, сменете позицията.

СПОДЕЛИ