Какво е Performance Marketing?

1939

Performance-базираният маркетинг е метод на интерактивна реклама, при която не се плаща точно фиксирана цена, а променлива такава, която зависи от изпълнението на рекламата. Например цената на реклама може да се базира на това колко често е била прегледана тя на някой уебсайт, колко пъти е кликната реално, както и колко от кликовете водят до покупка.

Докато тази форма на рекламиране е създадена и разработена в интернет, а по-късно обхваща и мобилния пазар, нейни вариации могат да се намерят и в друг тип медии. Например CPM рекламирането (от CPM – “Cost Per Mille” или наричано още „Cost Per Thousand“) при което се изчислява полезността на вложените средства спрямо пряката възвръщаемост от определения канал.

Performance-базирания маркетинг се прилага от компании, които главно използват интернет, за да достигнат до потребителите. Това е така, тъй като интернет предоставя най-точна обратна информация за ефекта от направените вложения. Този тип маркетинг кампании са по-атрактивни за малки бизнеси с ограничен бюджет. Единствено чрез вложенията си в cost-per-action реклами те могат да са сигурни, че всяка стотинка, вложена в реклама ще има добра възвръщаемост.

Performance-базираният маркетинг е изключително достъпен, тъй като се осъществява през всеки един сайт, който иска да монетизира трафика, който преминава през него. Освен това към performance маркетинга се причисляват и рекламите в Google, популярните страници в Yahoo!, социалните мрежи като Facebook и имейл провайдъри като Juno.

СПОДЕЛИ