Дали SoftUni е с нов собственик и какво им предстои през 2018 – говори Иван Ненков

5990

Напоследък се заговори за промени в SoftUni, а ние не можехме да подминем новината. Решихме да се обърнем директно към Иван Ненков – изпълнителен директор на СофтУни, за да разберем от първо лице новостите около тях.

1. Благодаря ви, че се съгласихте на това интервю. В последно време се вдигна шум около вас заради информация, че SoftUni е сменил собственика си. Бихте ли внесли повече яснота по темата?
Към този момент 100% от собствеността на компанията е разпределена между мен и моите партньори Светлин Наков и Христо Тенчев. Истина е, че сме в напреднали преговори за придобиването на СофтУни от страна на Academy, но сделката все още не е финализирана. Предстоят финални преговори, които биха могли да отнемат от 2 до 3 месеца.
2. Как започна всичко?
Всичко започна през октомври 2017, когато Academy прояви силен интерес към СофтУни и експоненциалния растеж, който постигаме. Оказа се, че имаме много пресечни точки в бъдещите ни планове за развитие, особено по отношение на изграждането на обучителни програми за блокчейн експерти. След поредица от разговори и срещи установихме, че с обединени сили, шансовете ни да реализираме успешно толкова мащабен международен проект стават наистина много високи. След тежки преговори и планиране, през ноември 2017 дадохме зелена светлина на сделката, която беше обявена официално от Джейсън Кинг през януари в Маями на най-голямата Blockchain конференция в света.
3. Какви ползи ще имат бъдещите ви курсисти при тези промени?
Важно е да се отбележи, че дори и след като сделката стане факт, СофтУни ще запази пълна автономност над операциите и проектите си в България. Обединявайки усилия с Academy, СофтУни минава на следващото ниво, което предполага повече инвестиции за разширяване и усъвършенстване на нашите обучителни програми, както на българския, така и на международния пазар. Този проект би донесъл и големи ползи за България, която има шанс да се превърне в европейския блокчейн хъб.
4. Има ли други новости около SoftUni, за които не знаем? 
Предстои ни да обявим един много важен за нас и амбициозен проект – SoftUni Svetlina – първата частна гимназия за дигитални умения в България. Чрез тази инициатива ще имаме възможност да предоставим качествено средно образование в сферата на технологиите и дигиталните науки на ученици от цялата страна. Процесът по кандидатстване ще стартира този месец, а училището ще отвори врати през септември 2018.

СПОДЕЛИ