Защо създаването на ясна и последователна стратегия за създаване на съдържание е изключително важно за успеха на всеки бизнес

118

Василена Вълчанова е специалист по маркетинг и комуникации с 10-годишен опит. Работила е за брандове като BMW, LG Electronics, DELL, Razer, Ozone.bg. В момента изгражда дигиталната стратегия на платформата за резюмета Enhancv, организира събития за популярна наука под марката Ratio и води блога за маркетинг, социални медии и технологии „Васили?!“. В момента е преподавател в SoftUni Digital, Marketing Content. Задаваме няколко въпроса на Василена, за да разберем възможно най – много за модула, който тя преподава…

Как избрахте професията на маркетолог или тя избра вас?
Избрах тази професия след години подготовка…в таатъра! В продължение на 12 години в училище се занимавах с театрални ателиета, но се оказа, че това не е професията, в която искам да се развивам. Тогава ми попадна повече информация на тема PR и маркетинг и сметнах, че това ще ми допадне. В крайна сметка се оказах права, въпреки че това, което в момента правя всеки ден, е много далеч от романтичната ми младежка идея за маркетинга. Най – малкото, включва далеч повече Excel и цифри, от колкото предполагах.

Как решихте да станете лектор в SoftUni Digital?
Отдавна имам желание да добавям стойност в средата, която ми е помогнала толкова до сега. Първата стъпка беше личния ми маркетинг блог, след това започнах да участвам като като лектор в различни маркетинг събития. Преди година и половина стартира преподавателската ми кариера към Нов български университет, а това лято чрез общи познати се запознах с Иван Ненков от SoftUni. Той ми предложи да участвам в програмата на SoftUni Digital с модул за Content Marketing – имайки предвид аудиторията от хора, за които това ще е полезно, с радост приех. Чувствам се в добра компания. Колегите преподаватели в SoftUni Digital са сред най – добрите маркетинг-практици у нас.

Какво означава Content Marketing?
За мен Content Marketing e най – устойчивият модел за изграждане на връзка с целевата аудитория. Той може да служи за много цели – генериране на познаваемост, създаване на квалифицирана аудитория, увеличаване на конверсиите или изграждане на лоялност. Но за разлика от многото рекламни канали, които ползваме в дигиталната среда, маркетингът чрез съдържание е дългосточно решение, което може да носи резултати в продължение на месеци и дори създава ефект на натрупване на постигнатото. Content Marketing е много повече стратегическа инвестиция, отколкото тактическа дейност.

Как можем да приложим наученото от вас в работна среда?
Всички лектори в програмата на SoftUni Digital се фокусират върху материя с дирекно практическо приложение. Тук целта не е курсистите да заучат наизуст теории, а да вземат нещо от лекцията днес и да го приложат утре на разботното си място. На тема content marketing ще обсъдим всички етапи: от планирането на стратегия за съдържание, базирано на нуждите на целевата аудитория, през създаването на съдържание в различни формати, до измерването на резултатите, които съдържанието носи и анализа на тези резултати.

Можем ли да гарантираме продажби на своя Бранд, ако изградим/имаме правилен Content?
Това е тема с много отговори, но моят е: „фокусирайте се върху нуждите на целевата аудитория, изградете връзка с нея и предоставяйте забележително клиентско обслужване“. Съдържанието играе най – голяма роля във втория от тези три етапа, като вярвам силно, че изграждането на връзка със storytelling-похвати работи най – успешно – и това е видимо с просто око, в стратегията на големи брандове. Защо иначе H&M биха наели световно известен режисьор като Уес Андерсън за последното си кратко видео (нещо много повече от реклама).

Според теб какъв трябва да е съвременният маркетолог?
В последните два месеца комуникирам с много компании и наблюдавам остра нужда от маркетолози с добри аналитични умения. В крайна сметка, маркетингът е равна доза изкуство и наука и май ни трябват повече научни подходи: създаване на експерименти, събиране на данни, интерпретиране на резултати. Дигиталната среда ни предоставя възможност да следим по – лесно резултатите и да се отдалечаваме от максимата „Знам, че половината пари, които харча за реклама, отиват на вятъра, но не знам точно коя половина“. Трябва да се възползваме от възможността да събираме данни и да изграждаме стратегии на бранда, стъпвайки върху тези данни. Затова и последната лекция на по – скоро творчески модул Content Marketing се фокусира върху анализите.

СПОДЕЛИ