За кандидатурите и оценяването в „Наградите на БАР“- говори Росен Мисов

2206

Росен Мисов има повече от 17 годишен управленски опит в сферата на корпоративния маркетинг и комуникациите, управлението на индустриални проекти и публично-частните партньорства. Работил е 12 години като мениджър „Външни връзки“ в Проктър енд Гембъл, а от 2012г. е изпълнителен директор на Българската асоциация на рекламодателите (БАР). Решихме да го разпитаме повече за четвъртото издание на „Наградите на БАР“.

1. Здравейте, г-н Мисов. Скоро стартира набирането на кампаниите за конкурса BAAwards 2017. Как върви до момента? Има ли засилен интерес към конкурса?

Получаваме запитвания от различни бизнес организации в бързооборотния, банковия, хранителния, телекомуникационния сектори, като интерес за участие проявяват рекламодатели в и извън Българската асоциация на рекламодателите (БАР). Това ни дава надежда, че четвъртото издание на „Наградите на БАР“ (BAAwards-2017) ще постигне целта си да открие и представи най-добрите постижения в маркетинговите комуникации на целия български пазар. Летният период е натоварен за много бизнеси, затова и молбата ми към бъдещите участници в конкурса е да не чакат крайния срок – 25 август, за да изпратят кампаниите си.
2. Какви са наблюденията ви върху кандидатурите?

Според мен е още рано да правим обобщения, но очакванията ни са за по-голямо разнообразие от бизнес сектори и участници. Когато говорим за ноу-хау в маркетинговите комуникации, се надяваме да видим не само традиционно силни компании, но и такива, които дръзват решително да променят пазарните позиции и успяват да се утвърдят в категории, в които до скоро са били назад или изобщо не са присъствали. Имаме проявен интерес от такива компании за участие в BAAwards-2017.
3. Какви са вашите критерии за оценяване? С какво може една кампания да се открои от друга? Какво за вас е успешна кампания?

Трудно мога да се сетя за по-конкурентна среда от рекламно-комуникационната. Всеки ден за вниманието на потребителите се конкурират стотици или хиляди комуникационни продукти. И тук не става дума просто да привлечеш вниманието и да бъдеш запомнен, но и да мотивираш потребителя да избере твоята услуга или продукт, т.е. да предизвикаш конкретно решение и произтичащо от него действие. В този смисъл креативността е изключително важна, но не е самоцел, а следва да постигне конкретен бизнес резултат. Затова успяват тези кампании, които са плод на перфектно взаимодействие между рекламодателя, който определя бизнес целите и носи отговорността за постигането им, и комуникационната и медийната агенции, които предлагат решенията и начините за осъществяването им.
Критериите за оценяване в BAAwards-2017 отчитат основните елементи, необходими за успеха на една рекламно-комуникационна кампания: от определянето на посоката и формулирането на бизнес целта, през взаимодействието с различните партньори и изпълнението на кампанията, до резултатите, които се отчитат спрямо заложените цели. Успешна е тази кампания, при която цикълът е пълен: от посоката и целта, по пътя, до резултата.

4. Статистиката показва повишаване на качеството на кандидатурите през годините. Какво е вашето мнение за нивото на работа в този бранш в България?

В БАР работим за подобряване на бизнес средата за маркетингови комуникации. Разглеждаме тази дейност като инвестиция, а не като разход и това се потвърждава от авторитетни международни проучвания. Според едно от тях, проведено от Delloite и представено в началото на 2017г. в Брюксел, всяко евро, похарчено за реклама в ЕС се възвръща седем пъти като брутен вътрешен продукт (БВП). Убедени сме, че важността на инвестицията в маркетингови комуникации ще стимулира развитието и на българската пазарна среда за тази дейност. Това, от своя страна очакваме да благоприятства по-високо качество на работата в бранша. Пазарната конкуренция изисква от компаниите да успеят с един от най-важните стимули за бизнеса – рекламно-комуникационната дейност.

5. Коя е любимата ви маркетингова кампания? Защо?

Тук ме затруднявате: не бива един директор на асоциация на рекламодатели да изразява предпочитания към един или друг продукт.. Дълбоко уважавам работата на членовете на БАР и резултатите, които постигат, утвърждавайки високи етични и професионални стандарти.
И все пак имам слабост към кампании, които съумяват да мотивират и мобилизират обществен ресурс. Рекламата в такива кампании играе важна роля. Например много харесвам кампанията „Промяната“ на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change България, и кампанията „Да изчистим България заедно“ на БТВ Медия груп.

СПОДЕЛИ