За „Наградите на БАР-2017“ и за успешните кампании – разговор с Невена Цекова

2426

Невена Цекова има 7 годишен опит в рекламна агенция Saatchi & Saatchi и повече от 15 години в маркетинговите отдели на Кока-кола и Тойота, в които заема различни мениджърски позиции. Понастоящем е маркетингов директор на Toyota Balkans. Член на УС на БАР и на журито на конкурса „Наградите на БАР-2017“ (BAAwards-2017).

1. Здравейте, г-жо Цекова. Тази година сте жури в BAAwards. Какви ще бъдат вашите критерии за оценяване?
Кандидатурите както за отборни, така и за индивидуални награди се оценяват по три основни критерия:
• Първо: определяне на посоката (разбиране на пазара и потребителите, разкриване на бизнес възможности и поставяне на ясни цели).
• Второ: изпълнение (следене на развитието на проекта; придържане към основната посока)
• Трето: резултати (оценка спрямо поставените цели и ефект върху бизнеса и марката)
Важен допълнителен критерий е колко структурирано и аргументирано е попълнена заявката и представянето на проекта.

2. Според вас какво е небходимо на една кампания, за да бъде успешна?
Според мен водещото е кампанията да е базирана на определена потребителска нагласа и да може да се докосне до сърцето или разума на клиента. Иновативното мислене, различаващия се подход и дръзкото изпълнение също са фактор за успех.

3. От опита ви през годините, какви личностни качества трябва да притежава един маркетинг експерт, за да даде стойност на работата си?

За мен маркетингът е уникално съчетание на бизнес, наука и изкуство. Всичко е маркетинг. Затова добрият маркетинг експерт трябва да има вродено любопитство и желание за непрестанна промяна и развитие. Той трябва да може да бъде двигател на промяната, да вдъхновява колегите си, партньорите, потребителите, и да има енергията да кара нещата да се случват. Освен добра подготовка е задължително да има силна интуиция и смелост да стои зад инициативите и решенията си.

4. А вие самата какви качества успяхте да развиете през годините и смятате ли, че има още върху какво да работите?

Иска ми се да вярвам, че с работата си съм успяла да развия уменията си така, че да носят резултат без да изневеряват на принципите за коректна конкурентност и честност към клиентите. За мен тази работа се превърна в живот; в игра, която прави всекидневието интересно и динамично. Това ми харесва и ме кара да имам желание да уча още. Например за изключително динамичния дигитален маркетинг, за поколението на родените около 2000-та година и за всички онези нови тенденции свързани с мобилността, отказът от нужда за притежание, за сметка на необходимостта от динамични преживявания.

5.Какъв съвет бихте дали на нашите млади читатели, които са се насочили към сферата на маркетинга?

Има една мисъл на Джейн Фонда, която казва, че е по-важно да продължиш да се интересуваш, отколкото да бъдеш интересен. (“Stay interested. That is so much more important than being interesting.”) Пожелавам им да гледат на света с широко отворени очи, да питат, да слушат и постоянно да поддържат интереса си към новите неща. Да не забравят обаче, че светът не сме ние и нашите приятели, затова трябва добре да опознаваме потребителите, до които искаме да достигнем, и да говорим с тях на техния език. Искрено вярвам, че в България има изключително талантливи млади хора и техният успех е въпрос на хъс и мотивация, a не на късмет.

СПОДЕЛИ