За рекламата, лоялността и още нещо – разговор с Елисавета Търпанова

967

По повод 25-годишнината от създаването на Interpartners, решихме да вземем интервю от Елисавета Търпанова – Изпълнителен Директор в агенцията. Тя ще ни разкаже как са се наложили в бранша през всичките тези години, какво я вдъхновява и как да спечелим лоялността на клиентите си.

1.Тази година се навършват 25 години от създаването на Interpartners. Бихте ли споделили каква е формулата да се задържите на пазара толкова дълго време?

Преди всичко професионалният подход и познаването на пазара. В агенцията несъмнено държим най-вече на качествения криейтив, но не си позволяваме да подценяваме ефективните решения. Всяка една стъпка подлежи на анализ и сме безкомпромисни в измерването на резултати. Ключово е и отличното познаване не само на пазара, а и на детайлите от бизнеса на клиентите. Началната фаза на работата ни за нов клиент е като изучаването на занаят – уверяваме се, че не ни убягва и най-малката тънкост.
Не на последно място е позитивната и приятелска атмосфера в екипа, която обуславя отлично развитието на творческите идеи.

2. Вече съществуват много агенции, конкуренцията е много голяма. Как успявате да задържите клиентите си, имайки предвид, че голяма част от тях работят с вас от дълги години?

Приемаме проблемите на клиентите си лично и предлагаме работещи решения не само на ниво комуникация. Все повече работим съвместно и на продуктово ниво и предлагаме иновации.
Факт е, че голяма част от клиентите ни са с нас повече от 5 години. Емблематичен пример са сладкарници „Неделя“, на които имаме честта да партнираме вече 15 години.

3. Според вас, какво е нивото в България на маркетинг услугите?

Смея да твърдя, че пазарът предлага решения, които се конкурират успешно с добрите чуждестранни примери. Агенцията ни е член на международната верига от независими рекламни агенции Interpartners Global и по тази линия сме в непрекъснат обмен на идеи с колеги от 6 континента (все още нямаме партньор на Антарктида). Чудесно е да имаш възможност да сравниш работата си, а още по-хубаво е, когато виждаш, че предлагаш конкурентен продукт на световно ниво.

4. По повод четвъртвековния ви юбилей, организирате изложба с ваши рекламни кампании, по които сте работили през годините. На нея ще предоставите и стипендии на талантливи студенти от специалност „Плакат“ на Националната художествена академия в София. Разкажете ни повече за тази прекрасна инициатива – как ви хрумна и какво ви подтикна към нея?

Високо ценим таланта и се стремим да го развиваме и поощряваме и през годините сме влагали енергия в много различни проекти в тази посока. Насочихме се конкретно към специалността „Плакат и визуални комуникации“ в Националната художествена акедемия, заради качеството на обучението, което осигурява добре подготвени и мислещи кадри за сферата на рекламата. Графичните дизайнери в екипа ни са възпитаници на тази специалност.
Използвам повода да отправя покана към всички, които проявяват интерес да посетят изложбата „25 години живот с рекламите в 25 епизода“ във Photosynthesis от 31 май до 5 юни включително.
4.Какво ви е вдъхновявало през годините?

Талантът във всичките му форми и проявления и добрите предизвикателства.

5.Какъв съвет бихте дали на нашите читатели?

Да бъдат любознателни и отворени за новото и да развиват талантите си.

СПОДЕЛИ