За тенденциите в рекламата през 2018г. – говори Георги Малчев

6510

Остават броени дни до настъпването на 2018г. Решихме да поговорим с Георги Малчев за изминалата година, както и за тенденциите в рекламата през следващата.

1.Здравейте! Благодаря Ви, че се съгласихте на това интервю. Бихте ли разказали малко повече за себе си и за това как решихте да се занимавате с маркетинг?

Преподавател. Управляващ съдружник в агенцията за интегриран маркетинг Xplora. Професионалист с над 17 години опит – стратегически, тактически и оперативен маркетинг, както и управление на операциите. Повечето години съм бил “от страната на бизнеса” – спрямо това да съм бил само от страната на агенцията. Този опит много ми помага най-добре да преценя кое наистина ще добави стойност в контекста на бизнес модела и ресурсите на съответната компания. Както и да формулирам важни за бизнеса и изпълними маркетинг цели, за които да поемем ангажимент за безупречно изпълнение.

2. Как бихте определили 2017 година за рекламата?
Най-добрата година за дигиталния маркетинг и за дигиталните агенции в България досега 🙂
На база на растящото потребление и на положителните очаквания – бизнесите постоянно увеличаваха бюджетите за работещите маркетинг канали и търсеха нови начини за достигане до своята аудитория и ангажирането й, и разбира се – за повече продажби. Това доведе до тестване на много нови канали и видове съдържание.
Като комбинирате това с постоянното надграждане, на ежемесечна база, от рекламните платформи – големите международни, големите български и много нишови, да направят “по-демократична” и достъпна рекламата – ефектът е значителен ръст – според мен няма да е по-малко от 30% за цялата индустрия.

Успешната година се дължи и на това, че все повече брандовете търсят активно къде са техните клиенти и с кое съдържание се ангажират по оптимален за бизнеса им начин. В частност повече компании търсят, и намериха своя начин, да ангажират потребителите на по-ранен етап от тяхното user journey.

Другото естествено следствие е все по-силния акцент върху микро сегментация на по-конкретни аудитории – такива, които са дали сигнал за реален интерес (търсачки, дълбоко ангажиране със съдържание и т.н.), които да биват облъчвани с релевантни послания и оферти само за самите тях. А това постоянно увеличава нуждите от съдържание и реклама.

В тази връзка тази година отново имахме уникално добри кандидатури в IAB Mixx Awards. Толкова добри, че ще трябва да минем догодина поне още едно ниво нагоре – тази година направихме два раздела – Стратегия и цели, и Тактика и инструменти. И добавихме нови категории като Effective Use of Data и Search Engine Marketing, а някои категории ги разделихме на две. И въпреки това пак има толкова много добри неща, които се случват, че не може всички да бъдат наградени. Затова, още като организирахме конкурса, поставихме задължително условие – всяка кандидатура да има съгласие след това да е видима за цялата индустрия. Сигурен съм, че така ще придвижим индустрията още едно ниво нагоре – създавайки видими добри практики и показвайки benchmarks за резултати.
Така че в началото на 2018 г. индустрията ще има подарък от нас, в IAB Bulgaria – два e-books с всички кампании, подадени тази година – както много мащабни, така и нишови и реализирани с минимален бюджет.

3. Коя беше най-успешната ви кампания за тази година?
Всяка кампания, при която сме постигнали нещо значимо за бизнеса на клиента ни – и то по надграждаем начин. Затова бих казал кампаниите за Toyota, Easycredit, Activia, BLD Homes, Schneider Electric, Econt, Iuvo, Fintrade, Coca Cola Hellenic – заради постоянното надграждане на бизнес целите, маркетинг целите във връзка с постигнатите резултати. Което както говорихме по-горе означава повече микроаудитории, повече съдържание, повече реклама.

4. Какви се очертават да бъдат новите тенденции в рекламата през следващата година?
Още повече съдържание, поднесено в правилния момент на самосегментирали се потребители. Още по-активна работа за микроаудиториите.
И прогноза, която със сигурност ще се сбъдне, заради европейската регулация. Очаквам в пъти повече компании, знаещи кои са най-ценните им потребители, къде взаимодействат с компанията и как. Това ще положителния ефект от GDPR – регламента за защита на личните данни, който става задължителен в края на май 2018. “Лимон или лимонада” – от нас зависи 🙂

5. Какво ще пожелаете на нашите читатели за празниците?
Винаги да бъдат от “страната на клиента”. Затова съществуваме в маркетинг индустрията. Именно това е маркетингът, според дефиницията на Питър Дракър, гуру в областта на мениджмънта – “Маркетинг е бизнесът от гледна точка на крайния резултат – клиента”. А какво е мениджмънт – да правиш методично правилните неща. И да виждаш, че ти се получава. Същото е и в маркетинг мениджмънта. Само тогава другите ни ценят и искат да сме “до тях”.

А ако се замислите кой е вашият “клиент”? В бизнеса е ясно.

В личния живот това са хора, които са около нас. Които са важни за нас, и тези, за които ние сме важни. Помислете колко често правите WOW (или “яки”) неща за тях, както бихте направили за важен бизнес клиент. Ако по някаква причина прецените, че не правите достатъчно или че сте пропуснали някого, или пропускате някого често – има само един човек, от който зависи да правите правилните неща. Не само по Коледа 🙂

Аз мога да споделя как майка ми беше “майка ми” – човекът, който винаги ме обича и ще ме обича. Който понякога ме ядосва повече или по-малко със своите идеи или желания. Мога смело да кажа, че в последната година мисля за това какво тя иска, на какво би се зарадвала и защо. С две думи – как мога да я направя по-щастлива, без да чакам семейни празници.

Коледа е веднъж в годината, но хората около нас, нашите близки и приятели, са всеки ден около нас.

И нашето ежедневно отношение и жестовете са най-ценното, което можем да им дадем.

Весела и изпълнена с много любов Коледа от мен 🙂

СПОДЕЛИ