За „Шумът на парите“ разказва Кристиян Костов

2240

Кристиян Костов е управител на сайта Profit.bg и организатор на „Шумът на парите“, единствената специализирана финансова конференция в България. По повод осмото издание на форума помолихме Кристиян да ни разкаже каква е успешната формула при организирането на събитие от подобен ранг.

1. Как успявате през тези години да привлечете аудиторията си и да бъдете сред най-посещаваните форуми?
Основната идея, от която развихме „Шумът на парите“, е да дадем на публиката положителната гледна точка към случващото се у нас и в региона и неговото отражение върху политическия и икономически живот у нас. Всяка година конференцията е трибуна, на която се обменят идеи, анализи и мнения за ситуацията и какви са възможните стъпки пред нас, като обикновени граждани, за да тръгнем в положителна посока. Мисля, че това е добавената стойност, която нашите посетители получават на събитието и причината техният брой да се увеличава непрестанно – само тази година имахме над 2500 посетители в двата дни. Другото, което много се цени на „Шумът на парите“ са възможностите за нетуъркинг – при нас се случва много лесно, атмосферата позволява създаването по непринуден начин на ползотворни бизнес контакти.
2. Събитие от такъв мащаб не е никак лесно да бъде организирано. Разкажете малко повече покрай организацията му? Нещо интересно от „кухнята“, което можете да споделите с нашите читатели.
Куриозен случай имахме, когато един от ключовите говорите се озова 15 минути преди началото на панела, в който участваше… пред друг хотел, в съвсем различна част на София. Слава Богу, реагирахме бързо и успяхме навреме да му намерим превоз и да избегнем неговата липса в панела. Организацията на подобен тип събития наистина е мащабна, отнема много време и отдаденост, но аз имам късмета да работя със страхотен екип, който всяка година надминава себе си и влага целия си талант, за да се получи събитие на най-високо ниво.
3. Интересното при „Шумът на парите“ е, че е едно от малкото събития, които са безплатни за посещания. Защо решихте то да бъде със свободен достъп? И кои партньори стоят зад вас през годините, за да бъде това възможно?
Добре информираният потребител създава така необходимите предпоставки за интелигентно и качествено съставяне на работни практики и процеси. Затова и събитието е безплатно – това е нашият принос за развитието на икономическото състояние на страната ни. От друга страна, ползите за компаниите са големи и интересът за позициониране се увеличава всяка година – в последните години „Шумът на парите“ се утвърди до такава степен, че някои от спонсорските пакети се заемат година по-рано. През годините зад нас са заставали много компании, които правят възможно провеждането на форума без такса за участие на посетителите. Тази година благодарностите отиват за Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американския университет в България.
4. Какви са плановете ви за бъдещето на този формат?
Големият интерес към събитието ни дава увереност да продължим да организираме форум, който да събира лидерите на мнение и да дава трибуна на техните гледни точки. „Шумът на парите“ е формат, който създава атмосфера и условия за дискусия и динамичен диалог, а не статично представяне на доклади, и заради това е доста успешен. Възнамеряваме през следващите години да разширяваме още неговия обхват и без да губим фокус да създаваме смислен и продуктивен диалог по важните на деня теми.
5. Какво ви вдъхновява за осъществяването на този проект?
Светът е динамичен и непрекъснато се променя. Горд съм, че екипът ми и аз създадохме и организираме събитие, което да запознава хората с последните тенденции в сферата на икономиката – това е повече от необходимо днес. Умения за финансова грамотност и информирано мнение по икономическите въпроси са от жизненоважно значение за просперитет. Това ме вдъхновява – че имаме принос за създаването на едно добре информирано общество, вперило поглед напред към бъдещото и настроено положително.

СПОДЕЛИ