За Viber и пътя към успеха разказва Зарена Кънчева

4802

Зарена Кънчева е специалист с над 10-годишен опит в областта на маркетинга, комуникациите, събитийния мениджмънт, рекламата и връзките с обществеността.  От офиса на Viber в София, Зарена отговаря за прилагането на ефективни маркетингови стратегии на пазарите в региона, от които ключови за компанията са България, Сърбия, Унгария, Гърция и Хърватска.

1. Здравейте. Благодаря ви, че се съгласихте на това интервю. Бихте ли ни разказали малко повече за вас и за професионалния ви път, преди да станете част от екипа на Viber?
Здравейте! Преди да се присъединя към екипа на Viber, кариерата ми включва няколко от големите комуникационни агенции на пазара, след това преминах от страната на клиента като част от маркетинговите екипи на ING и Walltopia, а интересът ми към B2C комуникацията и електронната търговия като бизнес, ме отведе към позицията Brand Manager във Fashion Days. Работя във Viber вече малко повече от година и откровено мога да кажа, че професионалните ми интереси намериха правилната среда и възможности. Като специалист в сферата на комуникациите днес отговарям за B2B и B2C стратегията на едно от водещите глобални приложения за комуникация в ЦИЕ, така че кръгът много логично се затваря. Отделно, Viber е част от глобалното семейство на японския интернет гигант Rakuten и не крием амбициите си в сферата на електронната търговия, което за мен е една от най-интересните възможности.
2. Заговори се за много интересни партньорства между Viber и FC BARCELONA и Shakira, както и с The Warriors. В какво се състоят тези сътрудничества и как се стигна до тях?
Нашата компания-майка Rakuten наскоро обяви глобални партньорства с големи имена в сферата на спорта и музикалния бизнес, сред които FC Barcelona, Golden State Warriors и Shakira. Като част от същата група компании, ние имаме възможност да предоставяме на потребителите на Viber ексклузивно съдържание в публичните акаунти на тези брандове. Отделно от това, всеки фен на любимия си отбор има възможност да играе чрез чатбота във Viber и да спечели различни награди. Например в момента за България си партнираме със Sportal и всички фенове на FC Barcelona могат да спечелят билети за мач на Барса на Камп Ноу. Отделно интересите ни в посока музикални и спортни партньорства се развиват и на регионално ниво. Днес можем да се похвалим, че към спортната вертикала във Viber имаме отбори като гръцкия баскетболен тийм на Panathinaikos, Цървена Звезда, Партизан, а от тази седмица достъпни за всички фенове на българския ЦСКА са уникален стикер пакет и чатбот на отбора във Viber.
3. Напоследък много брандове се обръщат към VIBER като допълнителен канал за реклама (и не само). Това се дължи на новите функционалности, които предлагате. Бихте ли обяснили малко по-подробно за тях, за да може повече хора да се възползват от услугата? Може би тук е моментът да кажа, че и Marketing360 смята да си създаде канал във Viber.
В глобален план за последната година тенденциите сочат ръст в трафика към приложения за разговори. Това кара все повече рекламодатели да се обръщат към Viber, за да достигнат аудиторията си по един по-ангажиращ начин.
Във Viber най-важно е да създадеш правилната екосистема за своя бранд, съобразена с цялостната стратегия на марката. Ние даваме на компаниите възможност за по-директен контакт с тяхната аудитория, а те на свой ред следва добре да подберат съдържанието, за да е адекватно и релевантно то. Потребителите филтрират това съдържание по естествен път и ако нещо не им харесва, много бързо се създава негативен ефект.
Традиционно най-разпознаваеми сме със стикерите – потребителите много ги обичат и реагират добре на тях. Стикер пакетите гарантират голяма виралност. За пример, големите ни партньори, с които работим, включително и такива в региона, постигат над 1 милион последователи на публичните си акаунти във Viber благодарение именно на стикер пакетите, които създават. В зависимост от целите на бранда, стикерите могат да бъдат анимирани, озвучени или снабдени с т.нар. кликър, който води към интернет страница или към пазара за стикери във Viber.
Чатботовете на свой ред генерират допълнителен стимул за потребителите, така че те да се задържат в акаунта на бранда по-дълго. През тях те регулярно получават смислено съдържание, полезна информация или текущи оферти. Тази технология, базирана на изкуствен интелект, все повече се развива, като в един момент чатботовете ще могат да предлагат геолокация или по-добро таргетиране. Отделно, нашите потребители се доверяват на Viber, защото не събираме информация за тях и не я продаваме на трети страни. Но, ако все пак самите брандове интегрират в стратегията си конкретни въпроси към аудиторията, те могат да натрупат допълнителна информация за последователите си и да маркетират определени кампании директно към тях.
Имаме също така различни рекламни формати, които да допълнят цялостната екосистема – това са директните съобщения, различните видове display реклама, реклама в края на всеки разговор и др.
Друга интересна функционалност са Chat Extensions. Те са прекрасно решение за популяризиране на бранда и насищане на разговорите в приложението с допълнително съдържание. За пример мога да дам туристическата платформа iLoveBulgaria, която пусна chat extension във Viber преди около седмица. Това е първият български extension, а с него потребителите в страната вече могат много бързо и лесно, с няколко клика, да съгласуват дестинация за уикенда.
Чудесно е, че в Marketing360 сте решили да създадете публичен акаунт във Viber. Имаме много успешни примери за акаунти на родни и чужди медии, с които си партнираме. Стратегията за управление на акаунта е най-важното нещо за успех. Ако предлагате релевантна и навременна информация, както и допълнително ангажиращо съдържание, последователите ви във Viber ще останат доволни. Желателно е това, което споделяте във Viber да е различно от съдържанието в другите ви канали – никой няма нужда от един допълнително място, в което да открива същата информация.
4. Оставаме с приятното впечатление, че при вас работата кипи. Наближават едни от най-хубавите празниците в годината – коледните. Планувате ли някоя интересна кампания за Коледа?
Oсвен че работим с най-интересните и най-големите брандове в региона, и създаваме интересни кампании заедно тях, имаме възможност самите ние да зарадваме потребителите и лоялните ни клиенти. Тази Коледа ще бъде още по-забавна с Коледния чатбот на Viber. Съдържанието в него създават самите потребители. Те правят картички или GIF-ове, които споделят с любимите хора, или пък украсяват Коледни дръвчета – функционалност, която създаваме за първи път. Това е един от най-сложните чат ботове, което сме правили. Реално така тестваме върху нас по-сложните решения, за да демонстрираме способностите на този тип технология. Коледният чатбот е много комплексен, интерактивен е и чрез него споделяме емоцията на празника с близките си хора, дори физически да не сме заедно. Каним всички да влязат в акаунта Viber България и да поговорят с чат бота. Достъпни от днес са и Коледните стикери, с които да изживеем празничните емоции и във Viber.
5. И един последен въпрос към вас. Какъв съвет бихте дали на младите, които тепърва влизат в света на маркетинга?
Маркетингът е много комплексна и разнообразна сфера, а хубавото при нея е, че лесно можеш да комбинираш креативността с работата с цифри, например. Моят съвет към всички, които избират маркетинга за призвание, е да пробват различни неща, дори да сменят често кариерния си път в началото, за да опитат и да видят кое наистина е нещото, което ги пали. Казвам го от личен опит – маркетингът не е работа, която можеш да вършиш, ако не ти идва отвътре. Трябват желание и страст.

СПОДЕЛИ