Какви са тенденциите в онлайн рекламата през 2019 и кои са най-честите грешки в изграждането на бранд – говори Любомир Атанасов от SEOMAX

12248

Любомир Атанасов е управител на IMG – Internet Media Group. Организатор на конференциите Digital4Plovdiv, както и собственик на брандове в различни направления като Дигитална агенция SEOMAX, IMG ИТ Академия, Dream Agency – Events and Entertainment, Спортно студио Камато и други.  Участва активно в развитието на града и дигиталния свят в България

  1. Здравейте, г-н Атанасов и Ви благодаря, че се съгласихте на това интервю! Разкажете ни малко за агенцията, която управлявате!

Здравейте, благодаря за поканата. SEOMAX е част от мрежата на IMG – Internet Media Group, организатор и инвеститор в конференциите Digital4Plovdiv и други дигитални събития в България. SEOMAX е дигитална агенция, с която се стремим да направим MAX-ефект за бизнесите и онлайн представянето им. Предлагаме цялостно дигитално обслужване на компанията от изработката на уеб сайт или онлайн магазин, изготвянето на маркетингова стратегия за популяризиране, SEO оптимизацията на сайта, PPC кампании, имейл маркетинг, до рекламирането му в социалните мрежи и Google.

  1. Коя е най-търсената услуга от клиентите? На какво наблягат те в изграждането на бранда си?

Повече фирми не се нуждаят само от Facebook реклама или SEO оптимизация. За да се постигне максимален ефект е необходимо да се използват множество канали и стратегии. Именно затова създадохме услугата “SEOMAX EFFECT Цялостно популяризиране на бранд” – Тя представлява пакет от различни дигитални услуги, специфично подбрани според нуждите на конкректния бранд – създаване на маркетингова стратегия, проучвания и анализи, управление на корпоративни страници в социални мрежи, Promo landings , PR и content marketing, реклама във Facebook и Google, PPC, SEO оптимизация на сайт, имейл маркетинг и др.

  1. Трудно ли се създава бранд и какви са стъпките за това?

Брандът е като дете – трябва да бъде постоянно обгрижван и развиван в различни области. При изграждане на бранд първата стъпка е създаване на цялостна стратегия за налагане на бранда и план, с който да се постигне. След това се изработва уеб сайт или онлайн магазин, според целите на бизнеса. Сайтът се изработва по всички стандарти на уеб и графичен дизайн с необходимите функционалности и данни за контакт. След това според стратегията започват да се развиват корпоративните страници във Facebook, Instagram, LinkedIn или др., включително и стратегия за комуникация и постигане на цели там.

Насочват се реклами до различни пазарни аудитории в социалните мрежи и в търсачките Google и Yahoo. Изключително важно е брандът да излиза на първо място в класацията на Google. Затова сайтът се оптимирира по бранда и тематични ключови думи, които носят стойност за бизнеса. Според заложените цели и сезонност на продуктите се плануват мащабни рекламни кампании, които да останат в съзнанието на потребителя, за да изградят разпознаваемост.

Не трябва да се пренебрегва и офлайн рекламата – BTL, билборд реклама, радио и телевизионна реклама. С тях брандът достига до още по-широк кръг от аудитория, а някои от тях са много подходящи за физически обекти. Важно е да имате УТП – Уникално Търговско Предложение, което да разпространявате, за да изпъкнете. Иска се време и търпениеза налагането на бранда на пазара.

Мнението ми е, че не е лесна задача, но адски сладка и носеща удоволетворение ако стигнеш там, където си начертал предната година или две.

  1. А кои са най-често допусканите грешки?

В дигиталния маркетинг няма универсална формула, която винаги да гарантира успех. Голяма част от фирмите не осъзнават, че са необходими множество тестове и анализи преди да се намери „формулата“ за конкретния бизнес.

Често срещана грешка е „Мога да си го направя и сам“. Разбира се, че може сам да пусне една спонсорирана публикация. Но може да я насочи до много широка или тясна аудитория, да не спазва правилата на графично оформление и най-проблемното – да няма ясна цел.

За мен често допускана грешка е брандът да няма УТП! Също така грешка е да се ползва един канал за маркетинг на бранда. Към днешна дата толкова много ни облъчват с реклами. За да изпъкнете, се изисква креативност и поне 3 канала в комбинация. Така има по-голям шанс брандът да бъде запомнен от потребителите, и да влезе в техните сърца и предпочитания.

Грешка е да създадем търсене, на което не можем да отговорим. Примерно, рекламираме засилено даден продукт, който хората не могат да намерят в магазина ни, защото се е изчерпал.

Зад услугата ни “SEOMAX EEFECT” стоят минимум по 5 специалиста в областта на онлайн маркетинг, графичен и уеб дизайн, оптимизация на сайт, копирайтинг и проектов мениджмънт.

  1. Какви смятате, че ще бъдат тенденциите за 2019-та година в маркетинга и рекламата?

Ще споменя няколко, които смятам, че ще бъдат важни през 2019-та… По моя преценка хората ще влагат своите пари в продукти и брандове, които вече имат изградено доверие, които познават и уважават. А не в други, които само „пускат“ реклами.

Видео маркетингът заема все по-голям дял от вниманието на хората. Може би повече ни мързи да четем, отколкото да гледаме клипове. Там вече се прокрадват доста реклами, но това не е ново. По-скоро е тенденция, която ще развива и запълва своя потенциал.

Mobile Marketing-а ще разшири рекламния си пазарен дял, както и Chatbot технологията ще оптимизира доста маркетингови действия. През тази година Google премина на Mobile-First Indexing. Мислите ли, че и ние няма да минем все повече към Mobile. Когато влизате в заведение, загледайте колко хора по масите са озарени от светлината на телефона си! Интересът е там, което значи, че и рекламата трябва да бъде там!

 

СПОДЕЛИ