Какво да очакваме от първата цялостна програма за дигитален маркетинг в България

117

Иван Ненков е управляващ директор на Софтуерния университет. Той има дългогодишен опит в областта на маркетинга, продажбите и бизнес развитието. Като изпълнителен директор на Софтуерния университет, Иван се фокусира над стратегическото и финансовото планиране, управлението на проектите и процесите. Вчера стартира най-новият проект на университета – SoftUni Digital, първата по рода си цялостна програма за дигитален маркетинг. В тази връзка поговорихме с Иван, за да разберем повече за проекта:

Как дойде идеята за създаване на SoftUni Digital?
Идеята дойде съвсем естествено. Ние сме ориентирани към това да намираме работещи решения на значими проблеми за нашето общество и в конкретния случай, липсата на качествено образование, което отговаря на реалните нужди на бизнеса. Така беше създаден и първият ни проект – Софтуерния университет, който в момента се радва на огромен интерес. Тъй като освен за софтуерни инженери, пазарът изпитва глад и за дигитални маркетинг специалисти и качествени бизнес кадри, решихме да използваме изградените си вече позиции и успешен опит като създадем първата по рода си цялостна програма по дигитален маркетинг, чиято цел е изграждането на дигитални специалисти, напълно подготвени да станат част от тази индустрия.

Каква е мисията на академията и как ще я развивате във времето?
Мисията на академията по дигитален маркетинг SoftUni Digital съвпада с тази на Софтуерния университет – да продължим да предоставяме истински качествоно образование и професия на хиляди млади хора, стремейки се да превърнем България в Силициевата долина на Европа. Освен непрестанното подобряване на качеството на нашите обучения, ние се стремим да осигурим достъпност и да достигнем до колкото се може повече българи, желаещи да развиват своите умения. Обученията в SoftUni Digital, ще бъдат провеждани в София, но също така ще предоставим и дистанционна форма на обучение, даваща възможност на всеки желаещ да се обучава онлайн, от която и да е точка в страната и извън нея.

Това е първото издание на академията. Какъв е интересът от страна на курсистите?

Интересът към първия сезон на SoftUni Digital е наистина огромен. 2500 човека кандидатсваха в рамките на 4 седмици, имайки предвид, че инициативата стартира за първи път. Това ясно ни показва, колко голям е интересът за придобиване на такива умения и съответно колко голяма е нуждата на пазара от такъв тип кадри.

Какво е нивото на подготовка на курсистите след завършването на академията?
Не случайно в програмата преподават едни от най-разпознаваемите и признати експерти в своята област. От една страна, целта на тази 7 месечна интензивна програма е да развие бизнес мислене в курсистите, както и даде фундаментални маркетинг познания. С тази цел стартираме с безплатния курс Marketing Fundamentals, по време на който ще се фокусираме върху изграждането на работещи бизнес модели, ще изследваме потребителското поведение, интереси и нужди и ще създаваме нашите стойностни предложения.

Целим да развием и реални практичеки умения за работа с най-ефективните дигитални маркетинг канали и инструменти, което ще бъде основен акцент в останалите 6 модула от програмата:
SEO
Social Media Marketing
Content Marketing
Email Marketing
Google AdWords
E-commerce

Успешно завършилите академията, ще имат всички необходими познания и умения, за да стартират работа като дигитални маркетинг специалисти или да започнат развитието на свои собствени проекти.

Как протича процесът по кариерно съдействие след края на програмата?
Кариерният център на СофтУни, който си партнира с голяма част от IT индустрията, вече работи успешно и чрез него съдействаме за стартиране на работа на стотици наши студенти, които са част от програмата по софтуерно инженерство на Софтуерния университет. Смятаме да пренесем този успешен модел и в академията по дигитален маркетинг. Всички курсисти, които покажат добри резултати по време на обучението си и желаят да се развиват в дигиталната индустрия, ще получат кариерно съдействие от наша страна, което включва предварителни консултации с кариерен специалист, подготовка за процеса по кандидатстване и организиране на интервюта за работа, в компаниите, които са част от нашата партньорска мрежа.

Как маркетирате SoftUni Digital?
Използваме нашите дигитални маркетинг канали. Основният канал за промотиране на инициативата е Facebook, но също така разчитаме на кампания с Google AdWords, както и Email маркетинг. Не може да не отчетем и фактът, че в рамките на тези 4 седмици, по време на които протичаше кандидатстването за инициативатa, обърнахме голямо внимание на създаването на качествено съдържание под формата на интересни и полезни блог статии и видеа, както и провеждането на няколко безплатни семинара с експерти от областта.

СПОДЕЛИ