Какво е E-commerce и до колко е развит в България разказва Димитър Савов – лектор в SoftUni Digital

1816

Димитър Савов работи в сферата на онлайн маркетинга от 12 години. В момента управлява рекламен бюджет от над 1 000 000 лева на месец и дигиталния маркетинг на онлайн магазини в над 30 държави от 6 континента. Участвал е в близо 200 онлайн бизнес проекта. Основател е на агенцията за дигитален маркетинг Startup Masters. Той ще бъде лектор в курса за E-commerce в SoftUni, който стартира на 12-ти април. В тази връзка поговорихме с него, за да ни разкаже повече за E-commerce и модула, който преподава:

Бихте ли ни обяснили с няколко думи какво е e-commerce, като на хора, които нямат представа какво е дигитален маркетинг?

Е-Commerce е електронна търговия или иначе казано изкуството да можеш да създаваш, управляваш и развиваш бизнеси, които продават онлайн. Предимно онлайн магазини, но не само. Напоследък един от най-големите трендове е бизнес моделът P2C (Producer to Consumer), в който производителите започват да продават директно на крайните клиенти през интернет, намалявайки цената на продукта заради факта, че се заобикалят всякакви 3-ти лица. Хубави примери за това са компании като Apple и Tesla.

Вие имате ли/имал ли сте собствен Online магазин и до колко е успешен?

Не съм имал онлайн магазин и не възнамерявам да имам такъв. Смятам, че в бизнеса всеки трябва да прави това, в което е най-добър. Фокусът е изключително важен фактор във всеки бизнес. Аз съм добър в това да анализирам и развивам онлайн магазините на другите. Мениджмънт частта на един онлайн магазин е постоянна работа, която изисква много повече време, от колкото аз имам.

Според Вас до колко е развита електронната търговия в България, сравнявайки я със западните ни съседи?

На доста ниско ниво сме. В България има-няма 30 магазина, които да използват облачен CRM и автоматизация, базирана на него. Да не говорим за алгоритмичен анализ, predictive content и каквито и да било по-напреднали технологии. Все още не е идвал български клиент при мен, който да има правилно настроен тракинг, който да му позволи да анализира правилно данните си. От една страна технологично сме по-назад, a от друга самите собсвеници на бизнеса са много по-малко запознати със съвременните технологии и възможностите, които екосистемата предлага. За това направих и курса по електронна търговия. За да отворя очите на хората в България за това какво е възможно и как го правят най-добрите.

Като човек, който е имал опит в работата с големи компании, може ли да ни кажете коя е най – добре разработената платформа за електронна търговия в света и в България?

Шеговития, но абсолютно верен отговор е платформата на Амазон. Ако обаче въпросът е относно платформа, на която може да се базира един частен бизнес, има няколко варианта в зависимост от размера на бизнеса и още около 50 фактора, които ще разгледаме в детайли на курса в Softuni Digital.
Накратко казано, изборът лежи между open-source платформите (Magento/Open Cart/Prestashop) и cloud базираните платформи (Shopify, Cloud Cart).
Основната разлика е в разходите за поддръжка и обновяване на магазините. Open-source платформите изискват или да имате екип от програмисти или да работите с фирма. И двата варианта са много скъпи. На всичкото отгоре технологиите се развиват толкова бързо, че на всеки 3-4 години се налага да преправяте магазина тотално. От друга страна, облачно базираните платформи се обновяват постоянно, без вие да имате разходи за това. Допълнително, по-големите имат автоматични и работещи интеграции с почти всички други облачни технологии (CRM, Email marketing, Automatization, Tracking и т.н). За момента предимството на open-source платформите, е възможността да се персонализират точно по нуждите на бизнеса, но според мен след по-малко от 3 години облачните платформи ще придобият достатъчно функционалност, за да покрият нуждите дори и на най-претенциозните бизнеси. Освен това скоростта, с която се пуска един магазин на облачна платформа е минимална, скоростта за интегриране на почти всичко също. И не спира да работи, нямате грижи за хостинги и не си губите времето за мислене как да решавате купища проблеми свързани със сайта ви, а вместо това можете да се фокусирате върху бизнеса, докато магазина ви се развива от само себе си. Съответно в момента ситуацията е на кантар, но до няколко години всичко ще е в облаците.

Според Вас социалните мрежи подпомагат ли електронната търговия, и ако да, как?

Да. Определено. Социалните мрежи имат приложение на много етапи. На първо място те са добър канал за брандинг цели. Иначе казано, потенциалните клиенти въобще да разберат, че магазинът ви съществува. На второ място са много полезни за ремаркетинг. Например, след като даден потребител е разгледал определен продукт, можете едно по едно да комуникирате предимствата му в социалните мрежи на въпросния потребител. И ефектът е двоен. На първо място потребителят има много по-голям шанс да запомни бранда ви и на второ, можете много по-дългосрочно да го изкушавате с предимствата на продуктите ви.
Това, за което определено не работят толкова добре социалните мрежи е директният маркетинг. Много по-трудно се продава чрез директна реклама в сравнение с Google Adwords например, защото потребителите са в социалните мрежи, за да се забавляват и „да гледат котки“, както се казва и в момента, в който им рекламирате те не се опитват да си купят миксер или бойлер например.
Социалните мрежи са изключително полезни на много места от потребителския път и не бива да ги сравняваме с другите канали. Винаги трябва да мислим за правилния микс от канали през, които можем да достигнем до точния потребител, в точния момент, с точното съобщение, за да постигнем успех.

След успешно завършване на модула „-E-commerce“ от програмата на SoftUni Digital, ще могат ли вашите курсисти да развият собствен, печеливш онлайн магазин?

Да. Курсът е направен точно за това. В него хората ще се научат как да планират, анализират и развиват онлайн магазини от гледната точка на собственика на магазина. Ще разгледаме кои са най-важните 50-тина фактора, които влияят на успеха на един онлайн магазин и какви са стратегическите ходове, които могат да поемат във всяка една ситуация, базирани на анализа на данните, с които разполагат. Този подход е много полезен за собствениците на бизнес, но е също толкова полезен и за хората, които се занимават само с маркетинг, дизайн или програмиране.

СПОДЕЛИ