Какво е SEO и кои са основните техники за оптимизация – отговорите ни дава Генадий Воробьов, лектор в SoftUni Digital

1437

Какво е SEO? На какво учи курсистите си в SoftUni Digital? На тези и много други въпроси отговаря един от лекторите в SoftUni – Геннадий Воробьов. Той ръководи онлайн маркетинг агенция Netpeak Bulgaria. Работи в сферата на оптимизацията и уеб анализа от 2007 година, като от няколко години е фокусирал дейността си върху консултации и технически SEO одити на сайтове.

Разкажете ни малко повече за модула, в който преподавахте. Какво е Search Engine Optimization?

Малко предистория: със СофтУни проведохме успешно 2 издания SEO&Digital Marketing курса през 2015 и 2016 години. Анализирайки резултатите от двете издания, се убедихме, че форматът е работещ, а интересът към дигиталния маркетинг е огромен.Това бе основен повод
СофтУни да се развиват в системно обучение по дигитален маркетинг и да пуснат SoftUni Digital.
SEO модулът в рамките на SoftUni Digital по план представляваше 5 лекции, обхващащи основите за работа върху оптимизация на сайтове за търсачки. Лекциите се провеждаха всяка сряда и петък от 19:00 до 22:00. Фактът, че в петък в 10 часа вечерта залата от 200 човека беше пълна от курсисти, жадни за знания, за мен лично означава, че пазарът има нужда от това. Пазарът, специалистите и клиентите имат нужда от подобно образование, за да се развиваме заедно, за да се развива българският пазар икономически.
Search Engine Optimization са комплекс техники върху бизнеса и основно върху сайта на бизнеса с цел по-добра видимост в органичните резултати при търсене на услугата на бизнеса. Нарочно пиша услуга, защото в конкурентната обстановка и в интернет, клиентът се печели не само с продукта и цената му, но и с качеството на обслужването и обгрижването на клиента.
Може ли да ни разкажете коя е най-успешната кампания (и в какво се изразява) на ваш клиент, реализирана разбира се основно с ваша помощ?

Не мога да отделя най-успешната кампания. Netpeak е резултат-ориентирана компания и всеки проект се стартира за постигане на конкретна цел. Имаме примери как от “гаражна” фирма създаваме най-голяма точка за сървизна дейност в рамките на 5 години; как вдигаме органичен трафик 25 000 до 250 000 на месец за 1 година. Разбира се, имаме и анти-кейсове, как не успяваме. И в двата случая процесът е доста рутинен, текат милиони задачи, и тук от изключително значение е проект мениджмънт от трите страни: агенция ⟷ клиент ⟷ dev разработчик.
От най-ярките спомени са кампанийни проекти – Black Friday. През ноември 2016 ние участвахме в над 10 сериозни кампании, които бяха доста успешни.

Какво беше направено:

В началото на октомври (месец и половина преди самия ден) предложихме на клиентите да се включат в тази масова “треска”.
Разписахме изисквания към продуктите в промоцията, целевите страници.
Разписахме сценария, по който да комуникираме с посетителите.
Подбрахме списък с канали за комуникация: email, Google AdWords, Facebook.
Клиентите допълнително подгряваха аудиторията с радио и ТВ реклами.
Проведохме успешно кампаниите.
Като резултат:

Сумарно бяхме съпричастни да генерираме над 1 млн лева оборот през Black уикенда, ако преброим оборота на всички проекти;
Даже се бяхме класирали с един проект на първо място по думата “черен петък” органично в деня на Черния петък 🙂
Изводът, който извлякохме е: всеки, който изпълни първите 4 точки от списъка, проведе много успешно кампанията.

Би ли могъл сайтът ни да е успешен без оптимизация в търсачките?

Разбира се. Има доста бизнес-модели, които се захранват с лийдове през други канали. Това са b2b сегменти, тежката индустрия, промишлени предприятия, други.
Говорейки за начинаещи бизнеси или бизнеси, които тепърва излизат онлайн, по-добрата стратегия е да се пробва пазара с платен Search през AdWords, Facebook, e-mail маркетинг, за да се определи до колко сайтът решава задачите, които са му възложени. SEO е доста инертен инструмент, който започва да работи след 6-тия месец и едва след 12-тия месец – да се възвръща инвестицията му.

Голям бюджет ли трябва да отделим за SEO ?

За постигане на резултат в SEO трябва много време. Колко много, зависи от:

– големината на бизнеса и артикулната база на сайта;
– търсенето;
– екипа по проекта;
– скоростта за реакцията. За тази точка специално сме похарчили 145 часа и 13 минути за да разпишем важността й в статията «Сребърният куршум» в SEO — скорост и качествена реализация на техническите задания (+ обръщение към колегите).

Кои са основните техники за оптимизация?

Класическото SEO, или както ние го наричаме SEO на миналото, се състои от 3 стълба:
– Onpage – сайтът да спазва всички препоръки на търсачките за уебмастъри.
– Content – структура на сайта и качеството на съдържанието, което искаме потребителите да четат.
– Offpage – външни фактори като външни връзки към сайта, споменаване на бранда, активност в социалните мрежи.

В SEO на настоящето се отделя внимание и на:
Conversion rate optimization. В нашето разбиране задачата на SEO са продажби. Продажбите се увеличават с увеличаване на трафика към сайта или подобряване на conversion rate на сайта. Опитваме се да правим и двете.
Ползваемост (usability). Удобни интерфейси, приятни и полезни текстове, които наистина се четат.
Life Time Value. Искаме посетителите да се връщат, да пазаруват отново и да препоръчват на околните.

Кои са 3-те най – основни неща, които научиха студентите Ви от курса по SEO на SoftUni Digital?

След курса вече мога да кажа, че целите, които си поставих, включвайки се в курса, са изпълнени:
Курсистите работят по реални и техни проекти. Някои вече си имат работно място в дигитални агенции. Курсистите вече знаят какво да изискват и очакват от агенции-изпълнители, с които работят съвместно. Има случаи и за “уволнени” агенции :).
Има и доста курсисти, които направо се влюбиха в дигиталния маркетинг и SEO, като преди това не са се сблъсквали с него.
Предвид броя лекции, много от курсистите разбраха, че се гмуркат в един нов океан, че се изискват страшно много усилия и мотивация. Повечето издържаха темпото, преминаха успешно и в момента продължават да се развиват.
Това е най-голямата награда както за мен лично, така и за всеки съпричастен към пазара на дигиталния маркетинг в България.

СПОДЕЛИ