Как The Stars Group стъпиха на българския пазар и каква е employer branding стратегията им – говори Християна Караиванова

14699

Християна Караиванова има 12 години опит в сферата на връзките с обществеността, рекламата и маркетинга, предимно в комуникационни агенции като Active Group, M3 Communications Group, Inc. и Havas Worldwide Sofia. Преди няколко години започва да се интересува от Employer Branding и сферата много бързо я печели с предизвикателствата, динамиката и разнообразието си. Днес тя работи в The Stars Group, грижейки се за добрия имидж на компанията като работодател.

1. Здрасти, Християна. Благодаря ти, че се съгласи на интервюто. The Stars Group е отскоро в България. Как се имплементира толкова голям бизнес на нов пазар в посока Employer Branding?
Разбира се, важно е в самото начало да се направи детайлно проучване на пазара, на конкуренцията, на таргет аудиторията ни, на добрите практики и това, което липсва. След като изследвахме тези фактори, беше ред на изграждането на комуникационна стратегия, която да представлява микс от локална и международна експертиза. Един от плюсовете на компанията е, че присъства на редица пазари и имплементира интернационален опит в тях, но същевременно се вслушва в локалните нужди на даден район. Този индивидуален подход е насочен както към външните ни публики, така и към служителите на The Stars Group.
2. Кои са най-големите предизвикателства, които срещате?
Търсим хора с различна професионална ориентация – обслужване на клиенти и предотвратяване на измами, софтуерно програмиране, дигитален маркетинг. По тази причина таргет аудиторията ни е сегментирана спрямо демография, поведение и интереси. Приятно предизвикателство е да осъществяваме различни кампании спрямо различните профили на кадрите, които търсим.
3. Очаквате да разширите персонала си до края на годината. Каква е employer branding стратегията ви?
В основата си стратегията ни е насочена към налагането на The Stars Group като работодателска марка у нас. Разбира се, продуктите, които брандовете ни предлагат, са добре познати на хората в световен мащаб, но когато става въпрос за работодателската ни марка, не всеки в България знае, че вече сме тук и предлагаме много и различни работни позиции. Изграждаме имидж на The Stars Group като добър работодател като се грижим за положителните впечатления на кандидатите, идентифицираме предпочитаните канали за комуникация на таргет аудиторията ни и създаваме посланията си спрямо нейните предпочитания, търсим иновативни подходи, за да достигнем до потенциалните си служители, насочваме усилия към промотирането на приоритетни роли в различните ни екипи. И не на последно място, грижим се настоящите ни колеги да се чувстват щастливи, да се развиват и да бъдат посланици на бранда и корпоративната ни култура.
4. Какво е различното, което вашата компания предлага?
Компанията ни е силно фокусирана върху израстването на хората. В професионален план това се осъществява чрез отдела ни Stars Learning, който предоставя вътрешна обучителна платформа, но се грижи и за регистрирането на наши служители на външни конференции и семинари в страната и чужбина. Освен това, обръщаме внимание на персоналното развитие на кадрите си като предоставяме Personal Interest Allowance – сума, която служителите ни могат да ползват за курс или хоби извън работата. В допълнение, имаме и Baby Bounty – бонус при раждане на дете на даден служител, който цели да насърчава създаването на семейство. На ежемесечна база се организира и вътрешен онлайн покер турнир с колегите от различните ни локации.
5. Защо е важно според вас компаниите да обръщат внимание на работодателската си марка?
За щастие, много от компаниите у нас осъзнаха, че именно хората са най-ценния им ресурс, започнаха да забелязват талантите, да се борят да ги спечелят и задържат. А това може да стане именно, когато компанията развива силен работодателски бранд, създава и надгражда репутация, комуникира предимствата, ценностите и фирмената си култура.
За важността на Employer Branding говорят и статистиките, според които фирмите със силен работодателски имидж имат по-малко разходи за наемане на служители, а същевременно получават повече кандидатури и по-квалифицирани кадри.
6. Как employer branding-a промени играта на трудовия пазар според вас?
Бих казала, че промяната е осезаема. Докато преди беше нормално кандидатите да се състезават за дадена позиция, днес наблюдаваме обратния феномен. Пазарът у нас е изключително конкурентен и изисква от компаниите да полагат усилия, за да спечелят най-добрите кадри. Смятам, че това е правилното и честно развитие на нещата, защото квалифицираните кандидати трябва да бъдат ценени и в тях да бъде инвестирано, за да развиват потенциала си. Същевременно, развитието на Employer Branding естествено отся компаниите, които не полагат грижа за потенциалните и настоящите си служители, като ги направи неконкурентоспособни.

СПОДЕЛИ