Петър Лозанов за Лятна маркетинг вечер и нивото на рекламата в България

3942

 

Петър Лозанов се занимава с реклама и маркетинг повече от 10 години. Освен управляващ директор и партньор в Symbol Media Group, е създател и на клуба за пътешествия Tripsy.club, сайтовете Пътешественик.com и Smartnews.bg.

1. Какво е мнението ви за събитието Лятна маркетинг вечер, което се организира за 4-та поредна година?
Най-важната “подправка” в един event са гостите. И не само тяхното количество, но и това кои са те. Поздравления за организаторите и за това, че успяхте да съберете толкова много колеги, важно е да има подобен тип събирания, на които да се обменя опит и позитивна емоция между приятели.

2. А според вас как потребителите взимат решенията за покупка – емоционално или рационално?
Темата е доста обширна, но накратко – зависи от типа продукт, който продаваме. В Symbol Media Group работим както с impulsive buying продукти, при които основен фактор за вземане на покупка са емоциите, така и с продукти с разширен модел на вземане на решение за покупка от потребителите, където основните мотиви са рационалните и процесът минава през повече стадии и повече decision maker-и преди осъществяването на продажбата.

3. Защо вашата агенция реши да подкрепи събитието на Marketing360, осигурявайки видео и фотозаснемането?
Покрай организирането на събитие сме се убедили, че единственият начин да пресъздадеш емоцията на дадено събитие е заснемането му – в поредица от снимки и задължителното aftermovie. Затова решихме да помогнем на организаторите в тази важна задача и да покажем опита си в заснемането на event-и от разнообразен тип – корпоративни събития, мащабни партита, значими спортни събития в България и по света.

4. Като собственик на агенция, какво е мнението ви за нивото на предлаганите услуги в рекламния бранш в България?
Общото ниво е високо, бих казал на моменти над средноевропейското. Здравословната конкуренция между нови агенции, търсещи място на пазара и установените големи играчи ражда нови и креативни бизнес модели и кампании. За жалост се наблюдава все по-често и една нездрава конкуренция от страна на “специалисти”, които търсят реализиране на краткосрочни резултати, предлагащи неработещи решения на клиентите, с ниско ниво и подвеждащи ги в техния избор. Тези практики водят до намаляване на доверието на клиентите, по-ниски маржове в определени услуги и като цяло влошаване на качеството на предоставяните услуги.

5. От чисто любопитство – кой е най-успешният проект на рекламната ви агенция?
Тъй като в Symbol Media Group влизат 8 различни агенции, ще ми е трудно да определя само един проект като най-успешен. Може би проект, по който работят колеги от почти всички компании, е новогодишната ни концепция, която тази година ще се проведе за 10-ти път.

Вижте видео от миналогодишното ни събитие:

6. Какъв съвет бихте дали на младите, които тепърва влизат в света на маркетинга?
Никога не си мислете, че някой може да ви научи на този “занаят”. Рекламата е по-скоро призвание, което изисква определен mindset (съжалявам за английския, но смятам, че тази дума няма точен еквивалент на български), с който или се раждаш, или трябва да откраднеш в процеса на работа.

СПОДЕЛИ