Съвети за онлайн маркетинг при излизане на „Нови пазари“

61

Aлeĸcaндъp Heнoв e бългapcĸи интepнeт пpeдпpиeмaч и консултант. През 2007г. реализира най-голямата публична сделка в българския интернет с продажбата на сайта http://Teenproblem.net. Лектор е на серия от семинари, свързани с иновации и онлайн предприемачество, в City University, Нов български университет, TravelMind и др. Носител е на наградата „Рицар на книгата“ и многократно е печелил наградите на конкурса БГСАЙТ. Автор е на книгите „На 1 клик разстояние“ и „Как да печелим в интернет?“. Може да се запознаете с дейността му в личния му блог http://www.alexnenov.com.

Александър ще бъде гост-лектор по време на първото издание на Форум “Нови пазари” на 25-ти февруари в Интер Експо Център. По този повод отправихме няколко въпроса към него:

Още на 17 години започваш да защитаваш правата на интернет потребителите. По-късно, заедно с брат си, създавате сайта teenproblem. Наред с всички твои дейности, ще бъдеш и гост-лектор на форум “Нови пазари”. Какви съвети ще дадеш на аудиторията, за да изведе успешно бизнеса си в чужбина?
Установих, че много предприемачи у нас се фокусират в локалния пазар. В собствения си град, в собствената си държава. А навсякъде там по света има огромен, почти неизчерпаем пазар, който търси и има нужда от различни продукти и услуги. Единственото, което трябва да се направи, е да се стъпи на тези пазари. С интернет това може да стане по-бързо и по-лесно. Но по-интересното е, че новите пазари могат да бъдат намерени на места, които предприемачите често подценяват или дори не очакват.

Кое смяташ за по-важно при извеждане на бизнес в чужбина – конкуренцията или клиентите?
И двете са важни, но най-важно е качеството на продутка или услугата, която предлагаме. Всичко, за което се сетим, вече е правено някъде по света. Много трудно можем да предложим нещо, което да е иновативно и ново. Това, което може да ни изстреля напред, е не само конкурентната цена, която страната ни често може да предложи, но и по-доброто качество на услугите. Например, ако правим софтуер, сравнени с услугите предлагани в Индия ние сме на светлинни години напред.

Какви съвети даваш за онлайн маркетинг на хората, които за първи път започват бизнес в интернет?
В последно време всеки залага на платената реклама във AdWords или Facebook, които дават добра и бърза ефективност. Въпреки това, аз бих посъветвал всеки стартиращ бизнес да отдели поне 50% от бюджета си за онлайн маркетинг в посока оптимизация и онлайн репутация. Това са две близки, но различни услуги, които имат дълготраен ефект върху бизнеса. За всеки, който търси устойчивост, това е задължителна инвестиция. Често се случва да увеличим продажбите на компании с до 10 пъти само благодарение активната работа в тази посока.

На какво да заложим в онлайн комуникацията си при желание да оперираме на чужд пазар?
Понякога ние забравяме, че сме член на Европейския съюз, но за много хора и бизнеси по света това е като знак за качество. В среда, в която Китай залива света с некачествена и дори опасна стока, все повече потребители и бизнеси се насочват към качествени производители в страни, в които европейските регламенти и месните законите са направили така, че да защитят интереса на купувача. Това е нещо, което Китай и Индия не могат да предложат лесно.

Какви средства са необходими месечно да вложи един оналайн предприемач, за да достигне до пазара и клиентите там?
Всичко зависи от бизнеса. Понякога е достатъчно просто да преведем сайта си на английски, китайски, френски, руски и… нещата се случват. Тази стъпка може да ни доведе клиенти, но ако искаме да стъпим сериозно на чужд пазар, то трябва отново да се обърнем към онлайн репутацията. Тя е от огромно значение в навлизането на нови пазари. Клиентите и бизнес партньорите биха искали да научат нещо повече за новия играч на пазара, не само от неговия уеб сайт, но и от странични източници. За това е добре да се създаде и развива позитивна онлайн репутация в продължение на месеци за да служи като фундамент към вашия чуждестранен пазар.

Разкажи повече за последваната си книга “Как да печелим от интернет?” и как според теб е полезна за “откриване на нови пазари”?
Това е книга, която дава пълна яснота за това как се стартира и докарва до успех един онлайн бизнес. Там съм засегнал всички болезнени теми от началната идея, отсяването на добрите от лошите идеи, комуникацията с програмисти и дизайнери, реализацията на проекта, бизнес моделите, начини за финансиране които мрежата предлага и финално – продажба на самия бизнес. Ако някой има бизнес които е базиран офлайн, то интернет сам по себе си представлява нов пазар. Имаме клиенти с физически магазини в малки населени места от страната, които след стартирането на онлайн магазин излизат на пазара в големите градове на страната и по света и реализират повече приходи от колкото във физическия магазин на главната улица в града си.

“Синдром на десерта” е твое откритие, сподели за него.
От години наблюдавам емоционалното състояние и психологическите нагласи на младите хора в страната и по света. Направи ми впечатление, че масово се повтаря един и същи модел. Синдромът на десерта е феномен, който избуя благодарение на интернет революцията. Хората вече не искат да имат просто работа. Те не искат да работят нещо просто, за да получават добро възнаграждение, а имат желание да правят нещо, което да ги кара да се чувстват добре, да бъдат щастливи. Точно тук се намесва интернет, защото той дава възможност хората да напуснат добре платената си и сигурна работа и да се захванат с онлайн бизнес без особени инвестиции и да правят това, което винаги са мечтали. Независимо дали ще направят клуб по скубадайвинг, школа за рисуване или ще произвеждат торти. Синдромът на десерта се проявява тогава, когато вие загърбите това ,което ви е познато и сигурно и се насочите към нещо забавно и изпълнено с въпросителни и рискове.

Ако искате да чуете на живо Александър Ненов по време на Форума “Нови пазари” на 25-ти февруари в Интер Експо Център, резервирайте своето място сега: http://http://new-markets.biz/.

СПОДЕЛИ