Рекламата, която ни връща в детството

785
Помните ли рекламата на Sonyy Bravia от 2005 година? Сигурни сме, че да. Това е една от най-цветните и запомнящи се реклами.
Но какво я направи толкова интересна за зрителя? Нека опитаме да направим кратък анализ.
Преди всичко трябва да започнем с първите впечатления, те са най-важното нещо, за да бъде успешен видео продукта. Ако не ви хареса от първия път, шанса това да се случи и в бъдеще е много малък. Тази реклама се основава на подскачащи  по улиците на Сан Франциско цветни топки, но защо е толкова ефективна? От гледна точка на анализа, тази реклама е изцяло свързана с асоциациите. В първия момент, може да не ви изглежда, че рекламата е свързана по някакъв начин с телевизора на Sony, но ако се загледате, всъщност има много голяма връзка. Започваме с цветовете. Цветовете в телевизора се промотират чрез поскачащите топки („цвят като никой друг“). Това е може би единствената очевидна връзка, която може да сe направи между рекламата и продукта, нали? Грешка.
Рекламата несъмнено има много силен емоционален фактор. Има много различни аспекти, които допринасят да се чувстваш добре от нея, най-вече за детската същност, която виждаме с използването на топки за подскачане. Всеки има спомен от детството си, когато е имал топки и използването им  в проекта е чудесно средство, за да се включат емоциите в зрителя. Повечето хора ще ви разкажат всичко за ранните си детски спомени, защото мислейки за тях се чувстват добре. Може би сте забелязали, криещото се зад стена дете в началото на рекламата. Този игрив жест също ви връща към вашето детство. Емоцията, която се прокира във вас от рекламата ви свързва и със самия продукт. Хората започват да мислят, че тъй като рекламата ги е накарала да се чувстват добре, купуването на продукта ще има същия ефект. Всичко е свързано с ученето чрез асоциация.
Друг много важен аспект в тази реклама е избора на музика. Рекламната агенция би могла да избере всяка стара песен от 70-та  като „Walking on Sunshine“, но избират нещо различно. Използваната песен, „Heartbeats“ на Жозе Гонсалес, се превърна в хит след излъчването на рекламата. Мекият глас и красивият китарен риф изпраща зрителите в състояние на спокоен транс. Tийнейджър, които се интересуват от нова и алтернативна музика; младите професионалисти, меката мелодия им дава възможност да се отпуснат от натоварения си начин на живот от 21-ви век; дори възрастни и над 50-те могат да оценят песента, както казахме „Heartbeats“ е сравнително нова и неоткрита песен, което също допринася за значението на рекламата, продуктът е чисто нов и напълно различен от тези на конкурентите (както и рекламата).
В крайна сметка стигаме до извода, че провокирането на емоции в зрителите е най-важно, за да ги убедите да се свържат с вашия продукт.

СПОДЕЛИ