Платформата MarketPlace на УниКредит спечели сребро от наградите за маркетинг иновации Еfma

984

• Отличието е в категорията Workforce Experience

Платформата MarketPlace, която дава възможност на служители на УниКредит дистанционно да си сътрудничат по различни задачи и проекти, получи сребърно отличие от престижните награди за маркетинг иновации Efma. Церемонията по връчването на отличията се състоя снощи в Лисабон. Само преди няколко месеца международната консултантска компания Boston Consulting Group също посочи MarketPlace като един от примерите за успешното развитие на УниКредит в дигиталната ера.
Платформата MarketPlace дава възможност на служителите от УниКредит да поискат помощ за конкретна задача или набор от умения – като например участие в научни изследвания, събиране на идеи, създаване на инфографики, уеб страници и т.н. От друга страна, други служители, които притежават тези умения, могат да помогнат благодарение на специфичния си опит, умения и знания.
MarketPlace също е една от платформите, благодарение на която служителите на УниКредит могат да видят свободни позиции в чужбина и така да обогатят кариерата си.
MarketPlace бе разработена само за 3 месеца от основен екип от 4 служители от страните от Централна и Източна Европа, които работеха дистанционно. Внедряването беше извършено изцяло вътрешно, със специален екип от колеги, работещи на пълно работно време по методологията Agile. Година след нейното стартиране платформата – изцяло управлявана вътрешно, се използва в 13 страни, включително в България, с близо 4 800 потребители, които публикуват активно или кандидатстват за задачи или дейности с повече от 1000 публикувани поста, от които почти една трета – завършени. До момента платформата е достигнала един милион посещения с повече от 17 000 нови посетители от цяла Европа и настоящото ниво на растеж показва стабилен месечен ръст от 10%.
„В УниКредит се радваме на много възможности, благодарение на големия брой таланти и техния широк обхват от умения, тяхното желание да действат като предприемачи в рамките на компанията и нашата подкрепа за дистанционното и трансграничното сътрудничество“ – посочи Карло Вивалди, директор на дирекция ЦИЕ за УниКредит. „В същото време искаме да намалим разходите за дейности, възложени на външни изпълнители и времето за тяхното извършване, да отстраним слабите звена в процесите, да открием вътрешни ресурси за различни задачи, да подпомогнем развитието и растежа на нашите служители и да поддържаме тяхната мотивация: по тези причини се роди MarketPlace.“
“MarketPlace предоставя много опростено персонално решение за свързване на хората и им позволява да си сътрудничат пряко и да се организират ефективно, за да доведат една дейност до край. Платформата се разпространи бързо в целия регион на ЦИЕ и отвъд него“ – добави Лаура Бендекович, Директор на Човешки ресурси за ЦИЕ в УниКредит. „Освен това тя насърчава чувството за ангажираност и създава по-приобщаваща работна среда, в която географските бариери и организационните прегради са без значение и така открива много повече възможности пред отделните лица и екипите.“
MarketPlace продължава да расте с все по-голяма скорост и непрекъснато се обогатява с нови характеристики и функционалности. Следващите стъпки включват разширяване на базата от потребители и предоставяне на по-добро преживяване с разнообразни характеристики като лансиране на мобилна версия на платформата.

СПОДЕЛИ