БЪЛГАРИЯ СТАНА ТРЕТАТА СТРАНА В СВЕТА С ПОСЛАНИК ЗА ДИГИТАЛНАТА ИКОНОМИКА

783

ългария стана третата страна в света (след Франция и Дания) с дигитален посланик.

Българското министерство на външните работи обяви д-р Пламен Русев (www.russev.com) – филантроп, изпълнителен председател на фондация Webit и основател на глобалните събития Webit (www.webit.org) като първия по рода си посланик на добра воля по въпросите на цифровите технологии на България.
„Виждаме технологични компании, които стават все по-големи като мащаб и обхват. Те неизбежно оказват влияние върху всяка страна и в това отношение съм сигурен, че все повече страни ще променят външната си политика, така че да отразява новите реалности“, заяви д-р Русев. „Изключително иновативно е, че България в лицето на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви третия дигитален посланик в света и съм горд, че имам честта аз да бъда този!“ каза още Русев

България не е първата, която признава, че бизнесмените могат да бъдат добри посланици – световния лидер – Foreign Policy даде своята награда „Дипломат на годината“ за 2016 г. на Ерик Шмидт от Google.

Глобалните медии вече нарекоха София – Дигитална Столица, както и един от 10-те най-добри града в света, за стартиране на нов бизнес. Те сравняват Webit с едни от най-големите световни събития като SXSW, Burning Man и други в областта на технологиите и иновациите, а Пламен Русев с човек, който мести планини.

Д-р Русев заяви, че с хората, които присъстваха на церемонията и много други от България и света – заедно ще продължат да работят за изграждането на по-тесни връзки с глобалните технологични компании, работата по инициирането и разрастването на трансфера на технологии от и към страната, подкрепата за откриване на нови пазари на технологичните компании от България и ще лобира за привличане на инвестиции в областта на дигиталната икономика. Той каза, че блокчейн, изкуствен интелект и „интернет на всичко“ трябва да станат основни области за развитие за България и да се използва изключителният човешки капитал в страната, за да заемем своето достойно място сред лидерите в света на тези нови технологии.

На 5 ноември 2018 г. от 15:00 часа в Министерството на външните работи на България в София се състоя официалната церемония по връчването на документа на посланика на добра воля на д-р Русев.

„Министерството на външните работи приветства цялостната дейност на д-р Русев както в международен, така и в национален план – каза заместник-министър Стоянов на церемонията. – Бих искал да подчертая градивната сила на предприемаческия дух на Пламен Русев като пионер и основател на глобалните събития Webit. Форумът вече 10 години изпраща ясно послание към света, че страната ни е добро място за инвестиции. Популяризирането на България като цифров, технологически и аутсорсинг център за Централна и Източна Европа допринася за образа й като модерно развиваща се държава на международната сцена“. Заместник-министър Стоянов поздрави Русев за големия успех, с който е преминал тазгодишният форум Webit Festival Europe, който бе водещо събитие в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на цифровите технологии.

„Благодаря за това признание, което е специално за мен, моята съпруга и партньор Аниела и за целия ни екип – каза Пламен Русев. – Вярвам, че това е една нова стъпка към възможността България да бъде представена в света още по-добре, особено в областта на иновациите и привличането на технологичните лидери. Благодаря за това признание от държавата. Приемам сертификата като още една отговорност и ви уверявам, че ще представлявам страната ни, както и досега, по възможно най-добрия начин. Вярвам, че с общи усилия на държавата, бизнеса и научните среди, ръка за ръка, ще направим България още по-добро място“.

СПОДЕЛИ