Андрей Давчев, CMO, Hellohungry: Очаквам BGmenu да стане два пъти по-голяма компания до края на годината благодарение на сделката с Takeaway.com

13280

Андрей Давчев е CMO в Hellohungry, лидер в онлайн доставките на храна в България и Румъния, като оперира под марките BGmenu.com и Oliviera.ro. Андрей започва своята кариера на Wall Street, след което се фокусира върху маркетинга, заемайки ръководни позиции в Лондон и Амстердам през 2009 г. с брандове като Nike, Johnnie Walker, Guinness и други. След като 20 години живее и работи в чужбина, Андрей се връща в България през 2016 г., където оглавява маркетинговия екип на Hellohungry. Притежава MBA от London Business School и бакалавърска степен от Vassar College.
1. Здравей и ти благодаря, че се съгласи на интервюто. Би ли ни казал първо как се стигна до сделката, с която Takeaway.com придобиха BGmenu?
Всъщност историята е много интересна. Бяхме в процес на търсене на инвеститор и един ден Влади реши да пише на Итце Грун, CEO на Takeaway.com в Linkedin. Итсе му отговори до 10 минути. След 2 седмици бяха в България, а след още 1 месец подписахме договора. Разбира се, отне по-дълго време да проверят всички цифри на компанията. Цялостната сделка приключи за около 3-4 месеца.
2. Всъщност този разказ ни показва как социалните мрежи помагат дори и при такъв вид сделки?
От една страна показва това, а от друга – качеството на Takeaway.com. До сега всичко, което са казали се е случило. Водили сме разговори и с други компании, с които комуникацията отнемаше месеци и всъщност нищо не се случи. Това, което най-много ни хареса е , че всички основатели на компаниите, които закупуват, остават да работят в Takeaway и самата Takeaway.com се управлява от основателя си. При това не само основателите, но и всички служители – до един. Не просто запазваме целия персонал, но предстои и огромно разрастване. Смятам, че до края на годината ще станем двойни на това, което сме в момента. И в България, и в Румъния.
3. Какви промени предстоят? Планирате ли ребрандиране?
Колебаем се. Планът е да се ребрандираме. В Румъния ще го направим със сигурност, защото там сме по-малки. В България все още обсъждаме въпроса. От една страна, за нас е по-лесно да се ребрандираме, защото когато поръчваме рекламни материали от главния офис, няма да има нужда да се поръчват специално за нас. От друга страна, BGmenu е познато име в България и потребителя бързо и лесно го идентифицира. Притеснява ни дали хората лесно биха запомнили името Takeaway.com, но смятам, че с времето и това ще се случи. Какъвто беше случаят и с FoodPanda.
4. Ще има ли промяна в маркетинговата ви стратегия?
Маркетинговата ни стратегия като такава няма да се промени толкова, целта ни остава същата – да доведем потребителя на нашия сайт. Това, което предстои е огромна промяна в мащаба. До сега сме инвестирали основно в дигитални канали, тъй като те са най-краткият път за нашите потребители до сайта или приложението ни. Но мислим да включим и outdoor и телевизия, защото те ще ни дадат мащаб. Ще използваме микс от канали, за да стигнем до крайния потребител и да увеличим процента на поръчки. За момента най-важни са ни телевизия, оut of home и разбира се дигиталните канали. И самите ресторанти, между другото. В момента имаме 800 ресторанта в България и ги увеличаваме като този network представлява един много силен рекламен канал. Представи си на всеки ресторант на черната дъска да има логото на Takeaway.com, влизаш в ресторанта и на вратата има стикер „Поръчай от Takeaway.com”.
5. Какво ново може да очаква крайния потребител?
Вече се случи една голяма промяна. Повече от ½ от ресторантите в BGmenu са с безплатна доставка, което преди не беше така. Продължаваме да работим върху това да направим потребителския път в сайта по-лесен, правим малки оптимизации, които да улеснят клиента. Планираме да интегрираме нови технологии, като една от тях е гласовото търсене. Смятаме, че това е бъдещето. Ще увеличим и избора на ресторанти. Надяваме се и доставката да става все по-бърза, и по-бърза.
6. А какъв е маркетинговият ви бюджет?
Не мога да разкривам точни цифри, но инвестицията е мултимилионна, което мен като маркетингов директор ме радва. Досега фокусът ни беше ефективност, а сега растеж, за да можем да станем не просто номер едно, но и да бъдем 2,3 пъти по-големи от следващия след нас.

СПОДЕЛИ