За агенцията Wavemaker и предизвикателствата със старта на новата компания – говори Владимир Стоилов

12360

Ogilvy Group България представи новата медийна компания с бранда Wavemaker, която е част от най-голяма група за медийно планиране в света GroupM. Управлението на новата агенция се поема от Владимир Стоилов, дългогодишен кадър на Ogilvy Group Bulgaria, който ще развива компанията, стъпвайки на 12-годишния си опит на българския медиен пазар и глобалните знания и иновации, до които дава достъп най-голямата група от медийни агенции в света.

Владимир Стоилов има образователни степени по социология и маркетинг и започва кариерата си като част от екипа на Nielsen, занимаващ се със социологически и пазарни проучвания. През 2007 г. започва работа в Ogilvy Group Bulgaria като медия планьор в Mindshare, където се развива професионално в сферата на медийното планиране и управление. През последните няколко години е част от мениджмънт екипа на групата и отговаря за стратегическото планиране на най-големите клиенти, сформиранe и обучение на екипи и управление на работния процес.
1. Здравейте и благодаря, че се съгласихте на интервюто. Започнали сте работа в екипа на Ogilvy като медиен планьор преди 12 години, как се е променил медийният пазар в България от тогава?
Здравейте,

Много неща се промениха в българския медиен пазар за това време – начинът на работа, изискванията на клиентите и най-вече потребителските нагласи и поведение, което всъщност е един от основните двигатели на промените. Ако преди 12 години фокусът беше в това да привлечем вниманието на потребителите, без да отчитаме особено колко натрапчиво се случва това, то сега фокусът е в това да намерим точните потребители, в точното време, но без задължително да се натрапваме. Форматите стават все по-интегрирани, все повече се залага изцяло на аудио-визуални форми, които се възприемат лесно и бързо. Съдържанието е все по-важно и започваме да говорим за масова персонализация.

Бизнесът също претърпя някои трансформации, клиентите се ориентираха все повече към измеримост и ефективност, което обаче все още няма своето ясно отражение върху индустрията – все още имаме две пийпълметрични системи, липсват адекватни и изчерпателни изследвания на медиите, а TGI направо спря да съществува. Медия шоповете загубиха силата и ролята си, но пък се появиха все повече външни консултанти в лицето на одиторските компании, който да следят за доставянето и качествените показатели.

В някакъв момент фокусът на работата в една медийна агенция бе творчеството в избора и начина на използване на различните медийни канали, а сега той се измества все повече към резултатите. Това малко или много доведе до унифициране на работата за различните клиенти, особено на международните.

2. Какво отличава Wavemaker, какво е новото в новата медийна агенция?

Концепцията на WAVEMAKER е изградена със задълбочени знания в трите области, които са и ще бъдат още по-важни за маркетолозите в бъдеще: медия, технология и съдържание. Това което ни отличава е начинът, по който ги свързваме, за да работят по най-добрия начин за нашите клиенти.

3. Какви възможности дава мрежата от GroupM за агенция, която я представлява на българския пазар?

Това, че сме част от най-голямата група за медийни инвестиции в света, ни дава достъп до знание, събрано от всички пазари, на които тя е представена. Имаме достъп до инструменти и модели на работа, разработени специално, за да отговорят на нуждите на клиентите ни сега и в бъдеще. WAVEMAKER се позиционира като Future Maker, защото се опитваме да предвидим следващите предизвикателства пред нас и клиентите ни.

4. Какви са предизвикателствата ви със старта на новата компания?

Като във всяко начало, има различни предизвикателства. От една страна трябва да отговорим на стандартите на една международна марка в една много конкурентна среда, но за щастие имаме вече достатъчно опит в тази насока. От друга страна са клиентите, всеки от които има собствени процеси и динамика. Когато стартираш с няколко нови клиента едновременно, има предизвикателства, но вече преодоляхме първата вълна. Сега следва да се подготвим за бъдещите клиенти. И разбира се не на последно място е екипът. Сформирането на нов екип съвсем не е лека задача, особено на пазар, на който вече от няколко години има глад за специалисти.

5. С какъв екип стартирате и как ще го развивате?

Екипът е съставен от нови хора, както и хора с доказан опит в групата. Целта ни е екипът да се развива заедно с компанията. Бихме искали хората ни да имат общи ценности и интереси, но и разнообразни умения от друга страна, за да можем да се допълваме.

6. Как си представяте развитието на бизнеса след 5 години?

Надявам се с повече адекватни данни, изследвания на медии, аудитории, потребителски нагласи. Наличието на все повече продукти, марки, комуникации и информация като цяло (тенденция, която очакваме да се запази и през следващите 5 години) налага ние да бъдем максимално ефективни в това на кого, кога, какво представяме, в противен случай ще създаваме само информационен шум. Потребителите все повече ще искат да виждат реклами на продукти, които са релевантни за тях в този момент.

7. Какво ви задържа в този бизнес и държи личния ви интерес буден?

Динамиката, разнообразието и напредничавостта му, може би. Този бизнес е млад, имам предвид по дух, не като възраст, и смятам, че това ме държи в кондиция.

8. Какво ще пожелаете на нашите читатели, които тепърва навлизат в света на рекламата?

Да бъдат готови за промяна, защото нашият бизнес е силно динамичен и се развива ежедненевно. Едно работещо решение днес не е задължително да е такова утре. Трябва да са адаптивни и пъргави с енергията си да променят.

СПОДЕЛИ