За employer branding стратегията на най-големия работодател в BPO сектора – говори Стефания Дунчева, HR Director на TELUS International Europe

13935

Стефания Дунчева, HR Director, TELUS International Europe.
1. Здравейте и ви благодаря, че се съгласихте на това интервю. TELUS скоро откри новата си сграда. Бихте ли разказали малко повече?
Местенето в новия ни централен офис – TELUS Tower, е продиктувано от желанието ни да растем и да осигурим на настоящите и бъдещите членове на екипа ни вдъхновяваща и комфортна работна среда. Сградата, която се намира в центъра на София притежава сертификат BREEAM 2013 за устойчиво строителство. Дизайнът на офис пространствата ни е дело на водещите европейски архитекти от AmaDesign, проектирали и централата на TELUS International в Букурещ, носител на награда за най-иновативен офис в Румъния за 2016 г.
2. Видяхме, че в новата сграда сте наблегнали изключително много на това служителите ви да имат и прекрасни места за отдих. Това част от employer branding стратегията ви ли е?
Възможностите за развитие, както и балансът между работа и личен живот, стоят в основата на нашата employer branding стратегия. Всички пространства и елементи в офисите ни отразяват нашата култура и ценности. Така например всички служители на TELUS International Europe могат да се възползват от велопаркинг, 18 тематични зони за забавления и почивка, над 50 кухни и зали за срещи. Съвсем скоро на целия 18 етаж на сградата ще отвори врати новият безплатен фитнес център за служителите, оборудван с йога студио и зали за масажи.
3. Все повече компании имат employer branding, за да удовлетворят служителите си. Вие как успявате да се грижите за тях и да бъдете най-големият работодател в BPO (Business Process Outsourcing) сектора?
Всяка година, заедно с пазарния лидер AON Hewitt, провеждаме проучване за ангажираността на служителите ни, чрез което същевременно събираме тяхната обратна връзка. На резултатите от него се базират стратегическите решения, взимани от мениджмънта на компанията. Нивото на ангажираност на служителите ни за 2017 г. е с 16 пункта по-високо от средното за Европа и с 10 – от средното у нас. Това се дължи на факта, че не спираме да инвестираме в развитието на хората си чрез нашата глобална програма за развитие и обучение на таланти. Възможността за кариерно развитие в динамична бизнес сфера е основен фактор, който мотивира нашите служители. Това, което най-вече ни отличава от конкурентните ни е фактът, че над 80% от мениджърите в компанията са започнали от позиция специалист „Обслужване на клиенти“. Разбира се, wellness програмата ни и множеството допълнителни социални придобивки също играят важна роля.
4. Миналата година имахте изключително успешна кампания, свързана с това да върнете млади хора от чужбина. Тази година ще продължите ли с проекта?
Вярваме в социалната значимост на нашата кауза и продължаваме програмата „Мога там. Искам тук“ и през 2018 г. С нея даваме на българи, които живеят зад граница и владеят 2 западни езика, възможността да се завърнат у дома и да развиват международна кариера в България. Знаем, че решението за завръщане не е лесно и затова създадохме специален пакет за релокация, който включва сумата от 5 000 лв., самолетен билет до България, съдействие от HR екипа при установяване, документация и търсене на квартира, както и едномесечно настаняване в хотел при нужда. Всеки, който желае да кандидатства, може да го направи на сайта http://iskamstelus.com. От началото на кампанията чрез нея са кандидатствали над 1000 българи, живеещи на 5 континента. 30 от тях вече се завърнаха в страната и започнаха работа при нас.

5. Какви нови кампании можем да очакваме от вас?

В момента работим върху една изцяло нова концепция за инициативи в подкрепа на нашата философия “Да даваме там, където живеем”. Също така продължаваме да развиваме своята безплатна академия за изучаване на немски език, която вече има вечерно издание. Желаещите да подобрят езиковите си умения, могат да се възползват от безплатно обучение, по време на което получават атрактивно възнаграждение. При успешно завършване ги очакват постоянна работа и трудов договор.

СПОДЕЛИ