Какви са тенденциите в мобилните приложения и как компаниите ги използват за Employer Branding стратегиите си – говори Недялко Недялков от CloudFaces

12465

Недялко Недялков е създател на CloudFaces и член на Association of the Bulgarian Leaders and Entrepreneurs (ABLE).

Има повече от 6 години опит в сферата на предприемачеството и софтуерните услуги и е лектор на множество събития за Бизнес развитие и предприемачество.

През 2014г. Недялко успешно завършва едно от най-престижните обучения по предприемачество в Babson College, Бостън.

В момента Недялко отговаря за стратегическото планиране и бизнес процесите в австрийско-българската компанията за мобилни приложения CloudFaces.

1. Здравей и ти благодаря, че се съгласи на интервюто. Би ли ни разказал първо как стартира CloudFaces и защо?

CloudFaces е стартирана в Австрия от Цани Събев (нашето CTO) като университетски проект, който обаче получава грант за иновации и от там се заражда като компания. В началото правихме app builder, което страшно много се радвам, че спряхме да правим, защото сега пазарът е пренаситен с подобни решения.
След оценка на пазара, компанията се преструктурира и се фокусирахме върху иновативен подход за изработка на мобилни приложения, което откри изцяло нов пазар за нас. Пет години по-късно ние продължаваме да адаптираме своя модел и да пускаме нови продукти и решения на пазара.
2. Какви са последните тенденции в мобилните приложения?

В момента предимно се търсят приложения за оптимизация на вътрешни процеси – често системите за вътрешно управление са твърде сложни и служителите не могат да боравят с тях.
Използвайки приложение, ние разделяме потребителите и процесите на групи, и те виждат опростено само това, което е необходимо, за да си вършат работата ефективно. Така дигитализираме много процеси, които досега са се случвали на хартия, което минимизира човешката грешка и дава важни статистики за собствениците на бизнес.

Също така се търсят приложения за вътрешни състезания между екипите, където служителите могат да участват в игри с различни награди.

Бизнес насочени най-разпространени са приложенията, които предлагат функционалност поръчки, лоялни карти и лесно намиране на локации.

3. Какви типове бизнеси имплементират мобилни приложения и за какво най-често ги използват?

Както вече споменах, приложенията се използват както за вътрешна оптимизация, така и като инструмент за задържане на лоялни клиенти. Типични клиенти са ресторанти, автомивки, застрахователни агенции, куриери, клубове, магазини и др.

Стартъпите все повече и повече прескачат нуждата за сайт и директно се насочват към мобилни приложения. Те разчитат на приложенията като основен бизнес инструмент.

4. Колко време отнема изработката на едно мобилно приложение?

Изцяло зависи от запитването и функционалностите. Ние сме разработили доста ефективен начин за разработка и успяваме да правим приложения за по-малко от седмица. Разбира се има проекти, които отнемат месеци.

5. Как големите компании използват приложенията в своята employer branding стратегия?

Предимно раздават награди на служителите си при изпълнението на някакво състезание. Например: направи определен брой крачки или попълни тази анкета и получи ваучер. Също така може да има състезания по тенис на маса, дартс и други бързи игри, които вече са част от модерните офиси.
Често в такива приложения се пускат и новини за компанията, както и информация за безопасност на работа или почивни дни.
6. Винаги съм се чудела какво печелят бизнесите, пускайки едно приложение безплатно?

Статистиката сочи, че 80% от приходите идват от 20% от клиентите – това са лоялните клиенти. Приложенията нямат за цел да привлекат нови клиенти, а да задържат тези, които носят най-големите приходи. Също така, част от хората не обичат да говорят по телефона и искат да си направят резервация или да запазят час за дадена услуга по най-бързия начин.

Също така е доказано, че хората харчат доста повече през приложения, отколкото през сайтове, защото си лежиш, купуваш, всичко се тегли от картата и е доста по-лесно да направиш спонтанна поръчка, отколкото, ако седнеш на лаптоп.

Същото важи и за приложенията, които се използват от служители – така служителите имат още една причина да останат при теб като работодател.

7. През последните месеци бяхте отличени в топ 15 на най-обещаващите технологични компании в югоизточна Европа и спечелихте първа награда за Мобилна иновация. Какво ви различава от другите?

Разграничаваме се от типичните Outsourcing компании , използвайки технологията, която сме разработили. Благодарение на нашата система, ние изработваме едновременно приложения за iOS & Android и генерираме система за управление на съдържанието към всяко приложение (CMS), което значително намалява цената за крайния клиент.

Също така системата има голям набор от стандартни функционалности, от които нашите клиенти могат да се възползват – напр. пуш известия, интеграция с Facebook, количка, галерия, контакти и много други.

Това, което ни отличава най-много, е че комбинираме стандартни функционалности с допълнителни доработки и интеграции, което дава възможността на клиента да получи желаното приложение и да се вместим в неговият бюджет. Нашето решение е подходящо както за малки клиенти, така и за международни компании.

СПОДЕЛИ