Is Digital Enough? – говори Диана Ангелова, един от лекторите на Зимна маркетинг вечер

14344

Темата на Зимна маркетинг вечер 2018 беше „Is digital enough?“. Диана Ангелова, която е Communications & eCommerce Leader в Decathlon, беше един от лекторите на събитието. Решихме да поговорим с нея по темата, заради тези от вас, които не успяха да присъстват на ивента или не са успели да чуят добре Диана Ангелова.

1. Здравей и ти благодаря, че отново се съгласи да поговорим по темата, която беше на Зимна маркетинг вечер: Is digital enough? Фирмите инвестират все повече в digital, това ли е единственият път, по който може да се стигне до потребителите?
В Decathlon правим разлика между клиенти и потребители. В повечето случаи нашите клиенти са потребители, но не винаги потребителите ни са клиенти. Разликата е в спортуващия. Дигиталният маркетинг е най-бързия, лесен и ефективен начин да стигнем до съответната група клиенти, но потребителите искат повече от правилно таргетирано предложение. Потребителите искат action, вдъхновение, тръпка, преживяване и докосване до същистинския продукт.
2. Как Decathlon успя да стане един от водещите брандове в България?
Ние имаме изцяло интегриран бизнес модел – създаваме, тестваме, произвеждаме, дистрибутираме и предлагаме продуктите си, което ни дава голяма свобода в това да контролираме както качеството на продуктите, така и да работим за предлагането на най-добро съотношение качество/цена. Нашата мисия е да направим спорта достъпен за възможно най-много хора и в държава като България, в която повече от 50% от населението не спортува. Значението на доброто преживяване и възможността да практикуваш нов спорт на достъпна цена, е много по-ценно.
3. На какви маркетинг миксове разчитате?
Преди повече от година поехме пътя на трансформация към омниканална търговия и синергия между онлайн и физическите ни магазини. Не е тайна, че потребителската пътека вече няма определени стъпки. Потребителите се докосват до бранда, както онлайн, така и офлайн в различен момент, което предполага и микс на каналите. Най-често миксираме дигиталната реклама и възможността за онлайн пазаруване с възможност за безплатни тестове на продуктите или спортни събития. Пример за това е и проекта, който представих на Зимна Маркетинг Вечера, а именно Decatour.

4. Как намерихте правилната формула за тях?
Правилната формула намираме най-лесно в комуникацията си с нашите потребители. Програмата ни за лоялност, изискването на обратна връзка, както и ежедневния контакт с тях, дава правилната формула. Идеята за Decatour се роди именно, защото искаме да сме близо до нашите клиенти. Искахме да дадем възможност на потребителите в градове, в които нямаме физически магазини да се докоснат до продуктите ни, да се уверят сами в качеството и техничността им и да обвържем онлайн и офлайн преживяване в едно. Резултатите и енергията, която получихме обратно ни мотивираха и доказаха, че сме на прав път!

5. Имате ли някаква статистика за онлайн потребителите си и тези, които идват на място?
Към момента дялът на продажбите онлайн е около 5%, като в тях не влизат продажбите ни от услугата Click&Collect. Резултатите ни са сравними с държави като Чехия, Хърватска и Румъния. В сърцето на Decathlon e връзката с потребителите и предлагането на WOW потребителско преживяване, свързано със спорта.
6. Е, в крайна сметка, нека обобщим: Is digital enough?
Разбира се, че не! Онлайн преживяването трябва да допълва офлайн преживяването и обратното. Да комбинираш бързо, лесно и информирано решение, да закупиш продукт заедно с възможността да се докоснеш до него и да прецениш предимствата му, доставя страхотно удовлетворение и връзка с бранда.

Презентацията на Диана Ангелова от Зимна маркетин вечер, можете да видите тук

СПОДЕЛИ