Is Digital Enough? – говори Константин Костадинов, един от лекторите на Зимна маркетинг вечер

14280

Темата на Зимна маркетинг вечер 2018 беше „Is digital enough?“. Константин Костадинов – директор продажби във Viber за Централна и Източна Европа, беше един от лекторите на събитието. Решихме да поговорим с него по темата, заради тези от вас, които не успяха да присъстват на ивента или не са успели да чуят добре какво сподели с нас Константин Костадинов.
1. Здравей и ти благодаря, че отново се съгласи да поговорим за темата, която беше на Зимна маркетинг вечер: Is digital enough? Фирмите инвестират все повече в digital, това ли е единственият път, по който може да се стигне до потребителите?
През последните няколко години с развитието на социалните медии, мобилните устройства и технологиите, комуникацията през дигитални канали нарасна значително. Възможностите за таргетиране на потребители и прецизно измерване на ефекта се увеличават с развитието на технологиите, което е и една от причините все повече компании да залагат на дигиталния маркетинг. Предимството при него е, че липсва ограничение по отношение на локация или време при контактa между бранда и потребителя. И въпреки, че все още има и други начини, чрез които да се достигне крайният потребител, в глобален план за последната година тенденциите сочат ръст в трафика към приложения за разговори. Това кара все повече рекламодатели да се обръщат към Viber или да използват други дигитални инструменти, за да достигнат до по-голяма аудитория.
2. Как успявате да задоволите постоянно изменящите се нужди на потребителя?
Една от основните ни цели е да превърнем Viber в платформа за услуги, от които се нуждаят потребителите и които могат да се използват в дигитална среда. Т.е. в място, където лесно да намират видео съдържание, снимки, превоз и туристически услуги, информация за интересни ресторанти, новини и пр. Постепенно трансформираме Viber от приложение за разговори в портал за разнообразни услуги, предоставяни от нашите партньори. Така се стремим да отговорим на нуждите на потребителите на глобално и локално ниво, и да задоволим интересите им. Добър пример тук са нашите приятели от Yellow Taxi и техният чат бот във Viber – бързо, лесно и сигурно поръчваме такси, без да напускаме Viber.
3. Вие помагате на бизнесът да се адаптира към digital света. Би ли разказал за тези ваши услуги, които пренасят брандовете в онлайн пространството?
Със сигурност най-разпознаваеми сме със стикер пакетите, които освен че са любими за потребителите, гарантират голяма виралност и ни отличават от всички останали приложения за комуникация. В зависимост от целите на бранда, стикерите могат да бъдат анимирани, озвучени или снабдени с т.нар. кликър, който води към интернет страница, Видео реклама или директно към Чат бот на партньора във Viber. Комбинирането им с други функционалности допринася за бързо достигане на бранда до аудиторията, към която се стреми. Големите ни партньори, с които работим, включително и такива в региона, постигат бързо база от стотици хиляди последователи на чат ботовете или публичните си акаунти във Viber благодарение именно на стикер пакетите, които създават. Примери за това в България са Кока-Кола, Райфайзен Банк, ТБИ Банка и др.
Публичните акаунти, от своя страна, бяха една от еволюционните стъпки в света на Viber. Преди около година, взехме решение да отделим персоналните разговори с бизнеса. Понякога, например, хората искат да попитат своя телеком оператор за дадена услуга или друг въпрос от лично естество, което не е желателно да става публично. Затова служат публичните акаунти. Тази интерактивна функция осъществява защитен канал за комуникация между двете страни, като от страна на компанията, комуникацията може да се управлява от бот, т.е. да се автоматизира. Точно в този ред на мисли започваме да предлагаме и нашия нов продукт – 360 Bundle – Free & Follow Стикер кампания, водеща към чат бот + набор от месечни 1on1 съобщения до потребителите. По този начин всички наши партньори ще могат да набавят голям брой последователи, с които ще могат да общуват лесно чрез 1on1 съобщения. Тук сме сложили лимит на тези съобщение с оглед на това, че държим на спокойствието на нашите потребители.
Чат ботовете на свой ред предлагат различни ползи за компаниите – подобряване в обслужването на клиенти, допълнителен канал за стимулиране на нови продажби или увеличаване на приходите от съществуващите потребители. През тях регулярно може да се изпраща смислено съдържание, полезна информация или текущи оферти към потребителя. Разбира се, зад явните предимства се крият и други ползи, като например възможността за анализ на клиентското поведение в бота. Само от броя натискания на даден бутон могат да се направят добри изводи за това, кое в действителност интересува вашия клиент, поставен в среда, в която се чувства спокоен и уверен.
Имаме също така различни рекламни формати, които да допълнят цялостната екосистема – това са директните съобщения, различните видове display реклама, реклама в края на всеки разговор и др. Със сигурност мога да кажа, че партньорството с Viber помага за положителния имидж на компанията като цяло и я позиционира като иновативна.
4. Използвате ли маркетинг миксове, които не са digital, за да рекламирате вашите услуги?
Разчитаме на широкия спектър от партньори, било то организации, медии, представители на развлекателния бизнес, банки, телекоми, фестивали и т.н., посредством, което популяризираме услугите си както сред бизнеса, така и сред потребителите.
5. Е, в крайна сметка, нека обобщим: Is digital enough?
Това зависи изключително много от компанията и това какво предлага и какви са целите й. Ние предоставяме платформа, която позволява на брандовете и организациите да разкажат историите си по въздействащ и смислен начин пред огромна аудитория. Viber не е само приложение, чиято цел е да задоволи индивидуалните нужди, а бранд, който свързва и обединява много неща, които хората обичат, в рамките на една лесна за ползване платформа. Ние предоставяме на брандовете гъвкави решения, които най-точно отговарят на нуждите и очакванията им, но в зависимост от целите на бизнеса компаниите залагат на т.нар. интегрирани маркетингови комуникации, чиито инструменти не винаги са само дигитално ориентирани.

СПОДЕЛИ